FAJTA:

ÁRSÁV:

Kárásztelek Pincészet

Borvidék: Szilágyság

Jellemző szőlőfajták: pinot noir, meunier, chardonnay, pinot blanc, királyleányka, rajnai rizling
Borkészítés: Hagyományos, palackos érlelésű pezsgők, Magyarországon viszonylag ismeretlen Methode Asti technikával készítve. A mustot rövid ideig erjesztik, majd 3-4%-os alkoholfoknál hűtéssel megállítják az élesztőket. Ebben az állapotban, kénezés nélkül, akár egy éven át is frissen marad az alapanyag. Ezt követően nyomásálló acéltartályban, gyorsan erjesztő és a szén-dioxidot jól tűrő, pezsgő élesztővel oltják be a „murcit”. A tartályban mocorgó borban az erjedési szén-dioxid egyenletesen eloszlik, így a buborékszerkezete izgalmasabb, finomabb lesz, mintha a gyöngyök utólag kerülnének a palackba.