
Champagne Vilmart
Ötödik generációs, 11 hektárnál mégsem nagyobb a Vilmart, a vájt fülű champagne-rajongók nagy kedvence. A nagyvonalú borászt 2019-ben ismertük meg, három évvel később pedig megérkeztek hozzánk az első palackok.

"Mumus" Kékfrankos 2020
Asztali bor, a szó legjobb értelmében. Homonna Attila és Pityke barátjának első közös vörösbora tisztán kékfrankosból, egész bogyókkal, nyílt kádban, spontán erjesztve, szűretlenül és minimális kénnel palackozva. Már az első kóstoláskor pont olyan volt, amilyennek elképzeltük: hűvös ízű, finoman rusztikus, közepes testű, szomjoltó, ízig-vérig kékfrankos.

Attitude Sauvignon Blanc 2021
Ásványosan lendületes és izgalmas örömbor. A pince belépő birtokbora, termőhely és a fajta mellett a stílust, a hozzáállást adja vissza. Mészköves Touraine és a kovaköves (silex) Anger sur Cher területekről. Természetes borkészítés, saját élesztővel, minimális beavatkozással.

Májusi válogatás 2022
Szeretjük azokat a borokat, amelyeknek története van, de sokszor az üzenet maga a bor. Pascal Jolivet Attitude sauvignon blanc-ja, Ruppert Ákos Zizzzi gyöngyözője, Szászi Endre spontán, tartályban erjesztett bio zenitje, Kiss Gábor rozéja, Geréék portugiesere, Gál Tibor superior bikavére. A közös bennük, hogy friss kóstolási élményeink alapján egytől egyig nagyon szerethető és jó borok.

PASCAL JOLIVETAttitude Sauvignon Blanc 2021

RUPPERTZizzzi Gyöngyözőbor 2021

SZÁSZIZenit 2021 (Bio)

KISS GÁBOR364 Rosé 2021

GEREOrganikus Portugieser 2021

GÁL TIBOREgri Bikavér Superior 2019

Az én helyem
„Az én helyem a konyha. Legtöbbször fejben kezdem a főzést. Napokig jár az eszem a hozzávalókon, meg a hogyanon, munka közben, tenisz közben, meg éjszaka, amikor nem tudok aludni." (Sauska Krisztián) Mindenkinek van egy helye. Ahol inspirációt, feltöltődést, nyugalmat keres. Ezt mutatjuk meg: embereket ott, ahol a legjobban érzik magukat. Borászokat, művészeket, étterem-tulajdonosokat. Barátainkat. Ők mesélnek arról, hogy fonódott össze egy bizonyos hely egy-egy pohár borral és a saját gondolatiságukkal. Arról, amire büszkén mondják: ez az én helyem. Ezekről a történetekről olvashattok!

Missing One 2017
A tehetség és a lehetőség találkozott, ebből született az a cabernet franc-ból, merlot-ból, cabernet sauvignonból és egy kevés kékfrankosból készített házasítás, ami eddig hiányzott. A Missing One.

Mumus
Asztali bor, a szó legjobb értelemben. Aki ismer tudja, hogy a Mumus részben én vagyok. Ez a bor pedig fricska a túl komolyan vett fine wine-nak és a túl lazán vett natúrbornak is.
GÁL TIBOR
Jövőre lesz 30 éves Gál Tiborék egri borászata, mégis mintha teljesen új időszámítás indult volna a pincénél. A fajtaborokról a házasításokra, a csillagra és a bikavérre került a fókusz, elkezdődött az átállás az organikus művelésre, a borok házasításában pedig megtört a régóta követett rutin. A bikavérhez ma már a legjobb területek termése adja az alapot, az akár 3-4 éves érlelés helyett pedig legfeljebb egy évre kerül a tökéletesen érett alapanyag nagyhordókba.
Szeretnék egy bormanufaktúrát építeni, ahol kikísérletezhetem a legegyedibb bikavér receptjét - meséli Titi.
Így történt, hogy a Fúzióval szemben, a belvárosban épül az új borászat, közel 1500 négyzetméteres, labirintusos pincerendszerrel.
Gál Tibor

GÁL TIBOREgri Bikavér Superior 2019

GÁL TIBOREgri Csillag 2021
SZÁSZI PINCE
Szászi Endre Szigligeten nőtt fel és a Szent György-hegyre járt át szelídgesztenyézni a hegymagasi osztálytársakkal, akik ismerték a legjobb lelőhelyeket. Amikor úgy alakult, hogy bort szeretne készíteni, itt kezdte, 0,4 hektárral, egy bazaltból és bontott cserépből épített pincében. 1998 óta szőlővel kel, borral fekszik, és mindent tud a helyi fajtákról, amiket közel 20 hektáron művel organikusan. „Ezeket szeretjük inni, ezért chardonnay és sauvignon blanc fajtákat sosem fogunk telepíteni. Az van annyi más helyen a világban” – teszi hozzá.
Szászi borok

SZÁSZIRózsakő 2021 (Bio)

SZÁSZIZenit 2021 (Bio)
HOMOLA PINCÉSZET
Új borokat mutatunk a Homola pincétől, akiknek pár borával több éve dolgozunk viszont látva, hogy a birtok milyen változáson megy keresztül, év elején végigkóstoltuk aktuális választékukat és a legjobb tételeket lefoglaltuk magunknak.
A Balaton-felvidék egyik legmodernebb pincéjén dolgozott a Homola világlátott csapata az utóbbi években, a 2021-es szüretre pedig be is költöztek a Sáfránykert közvetlen szomszédságába. A gravitációs feldolgozóban modern prések, hűtött tartályok, praktikus megoldások, Homonna Attila és volt kollégánk, Nagyváradi Péter, aki sok év utazás és külföldi szüretek után állt meg itt, a Balatonnál. Aktuális boraik között válogatva találtunk rá fehér faluborukra, a Paloznak-ra és az itthon ritka Syrahra, amiből a legjobbat hozták ki a meleg Hajnóczy-dűlőben
Homola borok

HOMOLASyrah 2017

HOMOLAPaloznak 2020

HOMOLA"Parti szél" (Sauvignon Blanc) 2021

HOMOLA100% Rizling 2021

Vigna Cavarchione Chianti Classico 2019
Amikor először kóstoltuk a pince borait, a Cavarchione lett a kedvencünk. Az alap Chianti Classico stílusa egyel magasabb színvonalon, sűrűbb szerkezettel, nagyon finom hordóval, érettséggel. Végül a tavalyi indulásra már nem maradt a pincénél a 3000 palackos tételből, idén viszont amint lehetett foglaltunk belőle, így érkezett márciusi szállításukkal 120 palack.

Béla és Bandi 2021
A kis mennyiségek és a tartalmas borok évjárata. A teljes sor megérkezett.