huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Pannonhalmi Főapátság – Az új évjárat első borai
3 bor az Év Bortermelőjétől

Pannonhalmi Főapátság – Az új évjárat első borai

A Pannonhalmi Főapátsággal több, mint 20 éves kapcsolat fűz össze minket. A kezdetektől együtt dolgozunk, ott voltunk az első borok palackba kerülésénél és azóta is töretlen a közös munka.

A közel 50 hektáros birtok, a hegy gyomrába épített pince minden részletét egy ember ismeri, ő Liptai Zsolt, a birtok vezetője, akit 2024-ben az Év Bortermelőjének választottak. Zsolt végtelenül precíz és alapos kezei közül most kerültek ki a polcainkra a 2024-es évjárat új borai, a két Tricollis és a Sauvignon Blanc.

Hónap borai

Márciusban is remek borokkal készültünk. Könnyed, reduktív zöldveltelini az Ikon Pincészettől, harsány és krémes Sauvignon Blanc Etyekről, elegáns és feszes Cabernet Sauvignon Ruppertéktől és egy nagy nevű Champagne ház legfontosabb tétele.

 

Capári Balázs, Sümeg

Chardonnay és Kékfrankos, új évjáratok

„Jókor jöttél, ma nagyon jó arcukat mutatják a borok.” – mondja Capári Balázs, sümegi állatorvos és borász, ahogy haladunk egyik hordójáról a másikra. Decemberben jártunk nála, hogy válogassunk kisszériás, különösen jó borai között.

Jásdi – Csopak

Kevés olyan hazai borászatot ismerünk, aminek neve annyira összeolvadt volna saját borvidékével, mint a Jásdié Csopakkal. Jásdi István 1998-ban, a fővárosból költözött a Balatonra és vette át a környék legendás birtokát, a 18. században épült Ranolder pincét. Ma 17 hektáron és hat fajtával dolgoznak, a könnyű, roppanós fehérektől a nagyvonalú dűlős borokig, minden kategóriában klasszikust és egyedit hoznak létre. Egyik februári kóstolónkon a birtok összes aktuális borát elővettük. Új kedvenceket kerestünk és találtunk: a „Hegybor” virágos, kerek és finoman ásványos. A „Nagykúti” Chardonnay vibráló, krémes, finoman fás. A „Siralomvágó” pedig időt hagyva, nagy pohárban, lassan nyílt ki a sor legszebb, leggazdagabb borává. Aki a hármat együtt kóstolta, ismeri a Jásdi borok lényegét.

Szimpla, dupla

Tavaly szinte egyszerre keresett meg minket egy régi gasztronómiai partnerünk, a hosszúhetényi régi malomban rendezvényteret, szállodát üzemeltető Almalomb tulajdonosa, Ásványi Rita és az irodáinkba kávét szállító cég, a HERZ New York Coffee Roasters alapítói, Gyuga Pál és fia, Áron, hogy lenne-e kedvünk a Bortársaság polcain magas minőségű kávét tartani. Szakértelmükben bízva, ajánlásaikból választottunk most három babkávét.

 

 

Kárásztelek

Carassia – precíz tervezés

Amikor a pezsgőválasztékunkról beszéltünk, kóstoltunk, az évek alatt, szinte észrevétlenül elkezdtük a nagy pincékkel együtt sorolni a Carassia birtokot.
Pannonhalmi kötődésű tulajdonosok, Gál Tibor által elképzelt birtokszerkezet és mindez a Szilágyságban. Kifejezetten a pezsgőkészítésre fókuszálva telepített szőlők, feldolgozó, pince.
Minden precíz, tudatos, előkészített, így ma már 30 hektárról szüretelik az alapbornak valót.

A címkék az idővel változtak és most, hogy a Classic Brut is felzárkózott az új családhoz, ideje, hogy együtt újra bemutassuk őket.

A boron túl

Alkoholmentes alternatívák

A bor, vitis vinifera szőlő fürtjeinek kipréselt levéből, alkoholos erjedés útján nyert ital. A fogalom első fele legalább olyan alapvetés, mint a második. Az alkohol, a bor egyik legfontosabb összetevője: megtartó erő, ami nélkül nincs érlelés, nincs egyensúly és nincsen tűz. A bor felemel, tiszta ital, amit a történelemben leginkább szomjoltásra használták a víz tisztább, biztonságosabb alternatívájaként. Mi pedig tartozunk annyival a bornak, ami 31 éve inspirál minket, hogy továbbra is eredeti formájában isszuk és ajánljuk. Így az „alkoholmentes bor”, mint fogalom nem kerül majd a szótárunkba.

Hírlevél feliratkozás

Különleges borok, izgalmas válogatások kéthetente.

Hírlevél feliratkozásE-mail cím

Listához adom