Válogatásainkat augusztus 31-ig ingyenesen szállítjuk az ország minden pontjára. A házhozszállítási díj egyéb esetben 15 000 Ft felett is ingyenes, 15 000 Ft alatt 2 000 Ft.

A kihagyhatatlan Cloudy Bay

2006 március 9, csütörtök

Mindenre elszánt telepesek már a XIX. század második felében is próbálkoztak szőlőtermeléssel Marlborough környékén, de aztán inkább maradtak a gabonánál és a birkánál, azok kevesebb macerával jártak.
Jó száz évvel később valaki ismét nekifutott, és helyből megugrotta a csúcsot: 1980-ban olyan elképesztő sauvignon blanc-t produkált, hogy az illatát még a nyugat-ausztráliai Cape Mentelle borásza, David Hohnen is megérezte. Öt évvel később (1985-ben) a Cape Mentelle már saját, Cloudy Bay névre keresztelt sauvignon blanc-nal rukkolt elő, és ezzel a borral egy csapásra megteremtette az új-zélandi sauvignon stílusát és legendáját, amelyet több-kevesebb sikerrel azóta is sokan próbálnak utánozni.

DűlõA pincészet arról az öbölről kapta nevét, amit még Cook kapitány keresztelt el "felhősnek", 1770-ben nyilván rossz látási viszonyok között, és a zátonyra futás lehetőségével az orra előtt igyekezett megközelíteni a partvonalat.

A 140 hektáros Cloudy Bay ma a legjobb cégeket felvásárolni igyekvő Moët-Henessy vállalatcsoport része. Ültetvényei Marlborough három, gondosan kiválasztott körzetében nyelik a napfényt. A Wairau-völgy, Renwick és Brancott esetében a közös nevező az időjárás.
A meglehetősen hosszú nappalok és az aromaőrző, hűvös éjszakák avatják Új-Zéland eme szegletét a sauvignon blanc őshazájává. Ha az ősz hosszú és száraz, akkor a fürtöket nagyon sokáig a tőkén tudják tartani, és a különlegesen hosszúra nyújtható érési időben a gyümölcs megfelelő cukortartalmat generálhat magának. Méghozzá annak veszélye nélkül, hála a hűvös éjszakáknak, hogy savaiból akár egy grammot is fel kellene áldoznia. Noha itt sokkal nagyobb jelentősége van a mikroklímának, mint a terroirnak, Marlborough-ban azért a talaj is elég változatos képet mutat. Borászat
Bár a vízháztartás hagy némi kivetni valót maga után, az egykori folyómedrek kavicsos fövenye kínálja a legkellemesebb melegágyat az ültetvények számára.

Noha a rizlinget, gewürztraminert, pinot noirt és chardonnay-ét rejtő csavarzáras palackok mélyén is bombasztikus gyümölcsszívek dobognak, egyedül a sauvignon blanc képes itt olyan tulajdonságokra szert tenni, melyekkel sehol másutt nem dicsekedhet. A 2005-ös minden sauvignonok etalonja és ősanyja. Első csavarintásra az illat szinte szétveti a palackot. Friss gyömbér és citrusfélék aromái kavarognak egzotikus, trópusi gyümölcsök és fehér húsú őszibarack kíséretében. Ízében olajos, gazdag, texturája krémes, izgalmas csípősséggel a végén. Nagy bor, semmi kétség.

Új-Zéland - Új-Zéland
Cloudy Bay
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2005 Új-Zéland részletek 5652 Ft 5184 Ft