Válogatásainkat augusztus 31-ig ingyenesen szállítjuk az ország minden pontjára. A házhozszállítási díj egyéb esetben 15 000 Ft felett is ingyenes, 15 000 Ft alatt 2 000 Ft.

Bakó Ambrus - Badacsony

2011 december 1, csütörtök

Bakó AmbrusNyáron Badacsonyban jártunk és rátaláltunk Bakó Ambrusra. Azzal lehetne kezdeni, hogy a  dédnagyapja vett egy pincét a hegy oldalában, ez lett a család nyári otthona. Tanár szülők mellett hosszúak a nyarak, könnyen beleszeret az ember gyereke a hegybe . Adta magát a hivatás is: borásznak kell lenni. Mert ez a legtöbb, amit a helyért tehet az ember. Hírnevet, messze földre, újra. Nem kis kihívás. Ambrus mindig mosolyogva beszél. Nehéz lenne nem szeretni. A borai is ilyenek.

Bakó Ambrus2005-ben úgy kezdtem, hogy mustot vettem a badacsonyi kutatótól. Mindig mindent kimérettem, mint afféle kutató ember, a számok bűvöletében éltem. Azóta kicsit tanultam a borról, csak akkor tudok meg adatokat, amikor a borminősítő megküldi boraim engedélyét - meséli nevetve Ambrus.
Molekuláris biológiát tanultam: először kicsit eltávolodtam a természettől, hogy azután néhány évvel az iskola után értő szívvel, a legtermészetesebb módon, borászként térjek vissza hozzá. Előnye is volt a mikrobiológiának: a rengeteg labormunka megtanított arra, mi az, aminek feltétel nélkül tisztának kell lennie a pincében. Nem patikát talál nálam az ember, csak az kristálytiszta, aminek tisztának kell lennie. A szőlőben nem műveljük a talajt, hagyjuk, hogy beálljon a talajtakaró és a szőlő természetes egyensúlya. Egyszer oda szeretnék eljutni, hogy a végén fürtválogatásra se legyen szükségünk.
Bakó AmbrusAmint lesz pénzem, veszek területet, 2 hektáros birtokot. Ma még vásárolom a gyümölcsöt: Szegedi Róza híres és szép háza alatt, Békássyék egyhatod hektár szőlőjével gazdálkodom, ehhez vásárolok még egy keveset Barczáéktól. Úgy szeretnék magas koncentrációt elérni, hogy közben nem száll el a cukor, nem lesz túlzó az alkohol a boromban. Azt látom, hogy a guyot vagy ernyőművelés erre a legkevésbé alkalmas itt Badacsonyban, ez a legérzékenyebb az évjáratokra. A kordon, de még inkább a bakművelés tesz a legjobbat a savaknak és a cukornak, ezek a legkevésbé érzékenyek az időjárás szeszélyeire.
A késői fajtákban hiszek, olaszban, rajnaiban, kéknyelűben gondolkodom, egyszer majd furmintban is talán. Mindent spontán, hidegen és nagyon lassan erjesztek, van, hogy több hónapig pezseg az alaposan ülepített must az egészen kisméretű, 100 literes használt hordókban. Nekem ez vált be. Hűtés nélkül, a föld alatti pincémben, nagyobb hordóban nem tudnám tartani a 11-12 fokot.