Jó befektetés a bor !

2005 augusztus 22, hétfő

Bordeaux-ban, a világ más tájaihoz hasonlóan, a minőség mellett az évjárat is meghatározza egy adott tétel értékét. A 2004-es első hordókóstolóin bejelentett árak szinte feleződtek, bár az is igaz, hogy a tavalyi közel sem volt az 1990-eshez, vagy a 2000-eshez hasonló különleges évjárat. A vélemények megoszlanak arról, hogy pontosan milyen is lesz például egy palack Cos d'Estournel 15 év múlva, az viszont biztos, hogy most 20-30 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá, mint a 2003-ashoz.

Sokan gondolják úgy, hogy felgyorsult világunkban már senkinek sincs ideje kivárni azt az 5-25 évet, ameddig egy nagy potenciállal rendelkező vörösbor eléri csúcsát. Természetesen nem kell feltétlenül nekünk elvégezni a palackos érlelést, megvásárolhatjuk egy kereskedőtől, vagy egy borárverésen is - ilyenkor persze jóval borsosabb árat fizetve érte.

A frissen, néhány hónappal a palackozás után ihatatlan vörösborok ideje valóban múlandóban van. A borászok igyekeznek úgy elkészíteni a tételeket, hogy azok már viszonylag fiatalon élvezhetőek legyenek, illetve hamarabb érjék el a csúcsot. Ez a tendencia az Újvilágban kezdődött, és rövidtávon komoly eredményeket hozott néhány prémium kategóriás borászatnak. Például a Screaming Eagle cabernet sauvignon-ját 700 euro alatt nem lehet beszerezni. Hiába vannak azonban már igen drága, és minden bizonnyal jól érlelhető újvilági borok, Michael Broadbent, a

Christie's aukciós ház vezetője szerint a komoly befektetők tevékenysége továbbra is elsősorban a Bordeaux-i borokra fog irányulni. Az 1990-es évek közepén tapasztalható spekulációk ideje már elmúlt, de elemzők szerint még mindig érdemes a mostani, viszonylag alacsony árakon néhány palackot az utóbbi jó évjáratokból a pincébe rejteni, tizenöt évnyi pihentetés után átlagos inflációval számolva tíz és tizenöt százalék közötti haszonnal adhatjuk el őket.Mindenképpen nagyon fontos a tárolási körülményekre figyelni, mert a nem megfelelő páratartalom és az ingadozó hőmérséklet tönkreteszi a féltve őrzött kincseket.

A magyar borok közül elsősorban a tokaji borkülönlegességek ajánlhatók a gyűjtéshez és a palackos érleléshez. Egy megbízható pincészet szép évjáratból származó hat puttonyos aszúja - magas extraktjának, valamint cukor- és savtartalmának köszönhetően - a világon egyedülállóan hosszú életpályával rendelkezik: kétszáz éves korában még teljesen élvezhető lesz, nem is beszélve a natureszenciának nevezett nektárról, amely 400 évig 'garantáltan' eltartható.

Azoknak, akik mostanában óhajtanak elkezdeni bort gyűjteni, legközelebb szeptember 14-én, a 14. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretein belül immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő jótékonysági borárverésen lesz alkalmunk neves borászok palackjaira licitálni.

2005/08/22