>

Champagne - a pezsgő sokszínűség

2008 december 4, csütörtök

Champagne borvidéke, csakúgy, mint a világ számos más bortermelő régiója, korántsem egységes: dűlői, talaja, mikroklimatikus viszonyai éppúgy sokszínűek, mint az egyes pezsgőházak champagne-készítési hagyományai, legyen szó az alapborok fajtaösszetételéről vagy az érlelési technikákról.
Champagne, a borvidék tehát éppoly sokszínű, mint a champagne-ok, amelyek területén készülnek. Ezt a pezsgő változatosságot szeretnénk megmutatni megújított és kibővített champagne-választékunkkal.

Billecart-Salmon
Egy pezsgőház, mely Champagne-ban a hűség szimbóluma lett. A hűség határozta meg a dinasztialapító Nicolas François Billecart és Elisabeth Salmon házasságát csakúgy, mint a frigyükből születő család hét generációjának munkáját. A Billecart-Salmon pezsgőház számára az origó mind a mai napig Epernay városa, a cél pedig továbbra is kifinomult, harmonikus és elegáns pezsgők alkotása.

Champagne -a pezsgő sokszínűségBollinger
A pezsgő, amit minden titkos ügynökök legmenőbbje, a 007-es kortyolgat ráérő idejében. De amíg Mr. Bond a filmvásznon gyors és veszélyes életet él, addig a Bollinger ház és híres champagne-ai egy jóval lassabb, tradicionálisabb, igaz, nem kevésbé elegáns életstílus szimbólumaivá váltak. A három fiatalember, Monsieur Bollinger, Renaudin és de Villermont által 1829-ben alapított vállalkozás ma 160 ha ültetvénnyel rendelkezik, melynek 83%-a Grand, illetve Premier Cru területen található. Pezsgőik legfontosabb összetevője a pinot noir, amely gerincet, feszességet, komplexitást ad az alapboroknak. Talán ezért szereti annyira a Bollinger champagne-okat Bond. James Bond.       

Louis Roeder
Az orosz cári udvari egykori pezsgőszállítójaként a Louis Roeder házat mindig is a legelőkelőbbek között tartották számon Champagne-ban. A felvilágosodás francia gondolkodóit olvasó, a világra nyitott és vállalkozó szellemű Louis Roederer által 1776-ban alapított pezsgőház ma 214 ha szőlőültetvénnyel rendelkezik Champagne-szerte, területeik csak Grand és Premier Cru területeken találhatók. A házat a reims-i birtokközpontból ma a család ötödik generációja irányítja.
Champagne -a pezsgő sokszínűség
Pol Roger
A champagne, amit egyszerűen csak az úriemberek pezsgőjének hívnak. Gentlemanek egész sora kíséri végig a ház történetét az alapító Pol Roger-tól kezdve egészen Winston Churchill-ig, aki előszeretettel kezdte a napját egy pohár Pol Roger pezsgővel. 84 hektárnyi saját szőlő, 6.5 km hosszú pincerendszer Epernay városa alatt és nem múló törekvés arra, hogy minden palack pezsgő a család történelmének, hagyományainak feddhetetlen nagykövete legyen.     

Deutz
A Deutz pezsgőház történetében, választékában, stílusában minden megvan, amitől egy klasszikus champagne, klasszikus champagne. Ahogy az a champagne-i mesékben lenni szokott, a céget két vállalkozó szellemű fiatalember alapította, akiknek gyerekei összeházasodtak ezzel véglegesen összekapcsolva a két család sorsát. A ház mindvégig hű maradt az Epernay-től 3 kilométerre fekvő Aÿ faluhoz, itt található a birtokközpont, az a mintegy 190 hektár pedig, amelynek termését feldolgozzák, a falu 30 km-es körzetében található.  

Champagne -a pezsgő sokszínűségPiper-Heidsieck
A Piper-Heidsieck tetteinek, sikereinek egyik legfontosabb hajtóereje az extravagancia. A Florens-Louis Heidsieck által alapított pezsgőház saját területekkel ugyan nem rendelkezik, champagne-aik azonban a világ minden fontosabb médiaeseményén főszereplők a Cannes-i Filmfesztiváltól az Oscar-díjátadóig. Sehová sem utazott pezsgőik nélkül Marilyn Monroe, Jean-Paul Gaultier pedig extravagáns "ruhába" öltözette palackjaikat. Egyszóval a csillogás valóban a Piper-Heidsieck champagne-ok természetes közege. 

Duval-Leroy
Egy champagne-i "fehér ház", hisz az 1859-ben alapított és azóta is egyetlen család kezében levő vállalkozás központja, a 200 ha-nyi szőlőterület döntő többségével egyetemben, a Cőte des Blancs-on, azaz a ’Fehér Part’-nak aposztrofált régióban található. A vidék onnan kapta a nevét, hogy a champagne egyetlen fehér szőlő összetevőjének, a chardonnay-nak fő termőterülete. És ha chardonnay, akkor kifinomultság, könnyedség, elegancia - a Duval-Leroy pezsgők három legfontosabb ismérve.