Chateau D'Esclans - Modern hagyomány

2011 június 1, szerda

Chateau D'EsclansVégy egy több száz éves chateau-t Provence-ban, klasszikus rozékészítő területen. Tartsd becsben az öreg tőkéket és a hagyományos fajtákat. Dolgozz a világ egyik legelismertebb önológusával (szőlész-borászával). Légy nyitott az új technológiára, de vegyél fahordókat. A világ legjobb rozéját akard elkészíteni, és ne törődj vele, ha egy darabig dilisnek néznek.
Dióhéjban ez Sacha Lichine és a Chateau D'Esclans, 2006- tól íródó története.

Emberek
Alexis Lichine: Az apa. Oroszországból költözött Amerikán át Bordeaux-ba. Franciaország meghatározó borkereskedője, két chateau tulajdonosa és felvirágoztatója, egy borenciklopédia szerzője. Ő fogalmazta meg a legfontosabb célt: a borkészítés minden pillanatában, még a hűtésben is a tökéletességre törekvést.

Sacha Lichine: Orosz-amerikai-francia, akinek már az
ereiben is bor folyik. Édesapja családja a forradalom elől menekült, ő pedig forradalmat csinált a rozék világában. Szervezett luxus borutakat amerikaiaknak Franciaországba, volt sommelier, borászati képviselő, negocian a családi bizniszben, amely ma is prosperál (lásd a "csirkés" borokat most érkezett rovatunkban.)
A Wine Spectator egyszerűen így fogalmaz: "egy tiszteletreméltó borászcsalád örököse, ő készíti a világ legexkluzívabb rozéját." Tulajdonosi büszkesége a borászat nyitóoldalán azonnal nyilvánvalóvá válik.
www.chateaudesclans.com

Patrick Leon - Önológus: Ő köti össze a múltat a jelennel: már Sacha Lichine édesapjával is együtt dolgozott az enciklopédián és a borüzletben, majd a Baron Phillipe de Rothschild portfóliót menedzselte szőlőben, pincében egyaránt.
Csak néhány név az általa gondozott borokból: Chateau Mouton Rothschild, Chateau D'armailhac, Opus One, Almaviva.
Díszes társaság, de most Patrick Leon újra a Lichine névvel kötötte össze életét, hogy Provance-ban elkészítsék - ahogy ők mondják és ahogy róluk mondják - a legjobb rozét a világon.

A szőlőBirtok és fajták
270 hektáros birtok, amelynek jelenleg egyharmada terem,
a vidék legidősebb szőlőterületeivel, telis-teli helyi fajtákkal, 70-80 éves tőkékkel. Az alacsonyabb fekvésekben kavics és homok, a magasabban fekvő területeken mész és agyag.
A fajták pedig: cinsault, grenache, merlot, mouvédre, rolle, syrah, tibouren.

Borok és borkészítés
Alapvetően itt is úgy zajlanak a dolgok, mint minden magára valamit is adó borászatban: precízen megválasztott szüreti időpont, kézi munka, kíméletes szállítás, többszöri válogatás.
Ahol elkezdődnek a különbségek az apai tanácsok alapján,
az a préselés: először a színlé, majd óvatos, rövid ideig tartó prés, nagyon lehűtve, 7-8 fokon.
Ezután két út lehetséges: érlelés 7-8 fokra hűtött acéltartályban, hetente kétszer seprőfelkeveréssel, vagy érlelés speciálisan hűtött, új és másodéves demi-muids (600 l) hordókban hetente kétszer seprőfelkeveréssel.
A végeredmény: gazdag, széles, elegáns és világszerte sikeres borok. Nem nehézkesek, jó inni, élvezni őket. Kívül vannak a megszokott rozémátrixon, vakon szép burgundinak tippeltem őket.
Palotai Zoltán

Sacha Lichine Patrick Leon Speciálisan hűtött fahordók 80 éves szőlő