Számos hordó Andreas Ebner Pincészete

2005 május 1, vasárnap

A hazai bortérképek eddig nem jelölték Mozsgót, valljuk be, mit sem tudtunk a létezéséről. Pedig a Szigetvártól alig néhány kilométerre fekvő szőlőhegy már a rómaiak számára is bort termett, amit állítólag el is szállítottak a birodalom fővárosába. Pár évvel ezelőtt egy fiatal, dél-tiroli borász, Andreas Ebner fedezte fel számunkra az eddig ismeretlen borvidékben szunnyadó lehetőségeket. Most a legújabb évjáratait mutatja be olvasóinknak. Andreas borainál már megszokhattuk, hogy korábban elfogynak, mint ahogy a borok életgörbéjük csúcsára jutnának, s valószínű, hogy így lesz ez a mostani tételek esetében is, mégis azt javasoljuk: egy-egy palackkal fektessenek el ezekből a borokból, hogy őszre a legszebb arcukat mutathassák.

Egyáltalán hogyan keveredtél Dél-Tirolból Magyarországra?
Van egy cégem, amely szőlőtechnológiai gépek értékesítésével foglalkozik. Szűrőgépeket, palackozó sorokat, koracél tartályokat hoztam be az országba. Lassan megismertem a vidéket, megkóstoltam a borokat, végül annyira megszerettem az itteni embereket, a villányiakat, szekszárdiakat, hogy arra gondoltam, végleg letelepedek. Itt még van kihívás, vannak felfedezésre váró területek. területek. Odahaza, Dél-Tirolban ez már elképzelhetetlen, ott minden egyes négyzetméterért harcolni kell, alig van megművelhető föld. Itt az ember még egy kicsit Colombusnak érezheti magát.

Fel is fedezted Mozsgót. Miért éppen erre a sosem hallott szőlőhegyre esett a választásod?
A válasz roppant egyszerű. Eredetileg Villányban szerettem volna borászkodni, de Villány egyszerűen betelt, a jó területek már mind elkeltek. Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre a vidékre. Amikor megláttam a pincesort, a környéket, éreztem, hogy ez a kihívás. A talajminták alapján hamar kiderült, hogy ideális vörösbortermő helyre bukkantam. Egyébként Mozsgónál kezdődik a pécsi borvidék. Tehát ez egy boros szempontból jegyzett, de alig ismert szeglete Magyarországnak.

Milyenek a talajadottságok?
Nem túl gazdag, de nem is túl sovány agyagos talaj. Már csak azon kellett gondolkodnom, milyen oltványalapot szerezzek be. Egyébként szerintem a minőség szempontjából a helynek nincs is olyan óriási jelentősége, mint mondják. A jó talaj persze alapfeltétel, de valójában minden az emberen múlik. A talaj és a napsütés vagy a mikroklíma pusztán lehetőség, kérdés, hogy tudunk-e élni vele?

Miért éppen a nagy francia világfajták mellett döntöttél?
Mert ezeket szeretem, és mert a világ is ezeket akarja a poharában látni. Első számú kedvencem a pinot noir. A legfontosabb, hogy nem magyar klónokkal dolgozom, mert azok ugyan mindig jó cukorfokokat produkálnak, viszont nincs igazán karakterük és nem rendelkeznek elegendő színanyaggal sem.

Egy csapásra a hazai borászkodás élvonalába kerültél, boraid pillanatok alatt a csúcsborok számára fenntartott polcokra kerültek. Mi a titka ennek a hirtelen sikernek?
Azt hiszem, semmi újat nem tudok mondani, amit már ne mondtak volna el előttem. Minden a szőlőben dől el, ez az alapfilozófia. Rengeteg zöldmunka, kevés lombtrágya, kíméletes, szigorúan kézi feldolgozás, a borkészítés minden fázisában ott vagyok. Én ugyan gépek eladásával foglalkozom, de használni nem használom őket. A technológiára leginkább csak nagyobb mennyiség esetén van szükség, én meg kicsi vagyok és az is maradok.

Boraid sorra bizonyítottak, Villányban is borversenyt nyertek. Jelenleg a 2003-asok kerülnek piacra. Változott valami az előző évjáratokhoz képest?
Nagyon szeretek játszani, kísérletezni. Továbbra is nagy kedvencem a pinot noir. A 2003-asban most nem annyira a direkt gyümölcsösség dominál. Bizonyos értelemben "pinósabb pinót" készítettem, inkább a lila virágos, ibolyás jelleg határozza meg az illatát. Struktúráját tekintve viszont az előző évjárathoz képest zsírosabb, olajosabb, tömörebb képletet sikerült előállítani. Tartalmas, gazdag bor lett, magas extrakttal, magas alkohollal.

Mi a helyzet a sortiment többi darabjával? A Komo Cuveé eltűnt, helyét a 3-as Hordó vette át. Két számozott bor is van tehát a választékban. Ezek mesebeli számok vagy tényleg adott, konkrét hordót jelölnek?
Konkrét is meg nem is. Mese nincs, valóban kimagasló minőséget produkált a 7-es és a 3-as hordó, a borok innen kapták a nevüket.

Mi a különbség közöttük? Vagy miben hasonlítanak, azon kívül, hogy mindegyik páratlan szám?
Haha, ez jó. Tényleg. Remélem, a borok is páratlanok. A 3-as 75% cabernet sauvignon és 25 % merlot alkotja. Vastag, tömör szerkezetű bor, puha lágy tanninokkal, kerek savakkal. Illatában a gyümölcsök uralkodnak, cseresznye és meggy. Mindössze 4000 palack készül belőle, ez váltotta ki a Komo Cuveé-t. Játékos, könnyed, de nem könnyű. Kicsit még friss ez a tétel, de gyorsan lenyugszik majd a palackban.

És a 7-es hordó?
A 7-es továbbra is kvázi a zászlósbor szerepét tölti be. Csupán 2500 palack. 75 %-ban cabernet franc a gerince, amely az egész bor hangulatát, stílusát meghatározza. A 25 % merlot lágyítja, puhítja, de így is a franc borsos jegyei, áfonyás gyümölcsei uralják az illatot és az ízt egyaránt. Koncentrált, tömör, finoman barrikolt bornak szántam. Gazdag extrakt, nagy test. Remélem, sikerült.

Befejezésül mondj pár szót a Dolomitról!Azt hallottam, ezt otthon, Dél-Tirolban készítetted édesapáddal.
Igen. A Dolomit nevet adtuk ennek a könnyű küvének, hiszen valóban onnan származik. Ez remélhetőleg érezhető lesz a szerkezetében, finom ásványiságában. Egyébként egy reduktív, virágos-gyümölcsös küvéről van szó. A tramini rózsás jegyekkel, a pinot blanc struktúrával, a sauvignon blanc szép savakkal öltöztette föl. Mindössze 8000 palack készült belőle, aminek egy részét Svájcban, másik részét pedig Magyarországon szeretnénk értékesíteni.

KAPCSOLÓDÓ ÁRUCIKKEK

 
Terméknév Palack ár Karton ár
Ebner 3-as Hordó Cuvée 2003 Szigetvár részletek  3250 Ft 2980 Ft
Ebner 7-es Hordó Cuvée 2003 Szigetvár részletek  5400 Ft 4950 Ft    
Ebner Cuvée Dolomit 2004 Alto Adige részletek  2490 Ft 2285 Ft    
Ebner Pinot Noir 2003 Szigetvár részletek  3950 Ft 3620 Ft    

2005/05/03