Folly Arborétum és Borászat

2012 július 4, szerda

ELŐSZÖR KOLLÉGANŐNK HOZOTT KÉT ÜVEG FOLLY-BORT. KÓSTOLJUK MEG - AJÁNLOTTA - NEKI NAGYON BEJÖTT. UTÁNA PANNONHALMÁN EMLEGETTÉK, MILYEN JÓK A KÉT BADACSONYÖRSI LÁNY BORAI. VÉGÜL AZ A38-ON, A TALENTOMÉTEREN KÓSTOLTUK FOLLY JUDIT ÉS RÉKA BORAIT, ÉS ÚGY DÖNTÖTTÜNK, MEGMUTATJUK ŐKET VÁLASZTÉKUNKBAN. A MESESZÉP ARBORÉTUM MELLETTI SZŐLŐBEN JUDITTAL BESZÉLGETTÜNK MÚLTRÓL ÉS JÖVŐRŐL.

 

Folly
Korábban balatoni útikönyvekben, turistatérképeken lehetett ezt a nevet olvasni. Most borcímkén. Akkor, hogy is van ez?
Változik a világ. Két éve a nővérem még orvos volt, én közgazdász Budapesten. Réka most az arborétumért felel, én a szőlőért, borokért, itt a Kisörsi-hegy oldalában, Badacsonyörsön. Olyan gyorsan történt minden, hogy néha még ma is csodálkozom. Meglepetésszerű életmódváltás volt a miénk: eddig szüleinkhez látogatóba jöttünk haza Badacsonyba, ma már Réka nővérem itt él és irányítja az arborétum ügyeit. Én pedig - egyelőre Budapestről ingázva - kapcsolódom be a borászat munkálataiba.

Édesapád örökségét folytatjátok.
Igen. Bár ükapánk telepítette a szőlőt és építette 1878-ban az "öregházat" a pincével, és dédapánk alapította száztíz évvel ezelőtt a gyönyörű fenyőiről híres arborétumot, ha nagypapa és édesapám nem lett volna, most nem tudnánk borokról beszélgetni. Varázslatos ezzel foglalkozni, egyben embert próbáló feladat is édesapám emlékének és a nagyapám álmainak megfelelni. Soha nem gondoltam, hogy egyszer a legkisebb gyermekként részese lehetek ennek.

Hogy lettél borász?
A véderdőkkel együtt öthektáros arborétumhoz kapcsolódó területeken jelenleg kb. 3 hektár szőlőt gondozunk. Édesapánk halála után a barátai közül megdöbbentően sokan segítettek, hogy felnőjünk a feladathoz. Mindeközben a gyereknevelés mellett elvégeztem egy borász iskolát is - az itt szerzett tudás is sokat segít. Rékával mindent megbeszélünk, együtt alakítjuk ki a borok stílusát, együtt döntünk mindenben, a szőlőmunkától a címkéig. Ez az első év, hogy piacra lépünk palackozott borainkkal. Az út legelején járunk, és optimisták vagyunk.

Könnyű, friss borokat kóstoltunk tőletek, ez a stílus a jellemző?
Most főként ez. Abban a felújított, tiszta pincében készítjük a borokat, amiben anno ükapánk kezdte. Csak az vezérel minket, hogy a szőlő illatából, ízéből, ami ezen a különleges mikroklímájú helyen terem, a legtöbbet tartsuk meg. Ehhez most legjobb eszköznek a reduktív technológiát érezzük: a szőlő zamataira, a termőhely és a fajták egyedi karakterére koncentrálunk. Emellett azért a hagyományokhoz is szeretnénk hűek maradni, így szürkebarátból fahordós érleléssel is készült borunk, melyet nyár derekán töltünk palackba.