Michelin csillagot kapott a budapesti Costes Étterem

2010 március 16, kedd
Michelin csillagot kapott a budapesti Costes Étterem"Budapesti étterem is csillagos minősítést kapott a Main Cities of Europe legújabb kiadványában. A Costes tulajdonosainak több évi kitartó munkája érett be, s a séfcsere sem okozott problémákat.

Costes lett az első magyar Michelin-csillagos étterem!

Gerendai Károly tulajdonos - a sziget alapítója - alig tudta kommentálni a hírt, melyet lapunktól tudott meg. - Már jó ideje mondogattam mindenkinek, hogy nem vagyunk messze attól a színvonaltól, amely ilyen elismerésre méltó. Nagyon boldog vagyok, hogy a Michelin ellenőrei is így gondolták - mondta lapunknak az étteremtulajdonos.

Gerendai elárulta: néhány hónapja azzal is telekürtölte a szakmát, hogy ha valamikor, idén bizonyosan nem kapnak csillagot. Az ok: az étteremben séf-váltás volt, ilyenkor pedig nem szokták osztogatni a gasztronómia szinte legrangosabb elismerését. A Costes Michelin csillagja e szempontból tehát biztosan meglepetés.

Amikor a másik igen neves kalauz, a GaultMillau elkészítette értékelt éttermeinek listáját, a szakmabelik csalódását az váltotta ki, hogy a Costes nem került bele, még azon éttermek közé sem, ahová az ellenőrök elmentek kóstolni. Annak ellenére sem, hogy tavaly a két legrangosabb hazai éttermes díj közül az egyiknek a fődíját, a másiknak a második díját vitte el a Costes.

Michelin csillagot kapott a budapesti Costes ÉtteremA Costes színvonalát a Michelin-csillagos éttermekben nevet szerzett portugál szakács, Miguel Rocha Vieira lapaozta meg 2008 óta. A konyhafőnök év elején máshová igazolt. Gerendai Károly tulajdonos azonban egy argentin szakembert szerződtetett az étterembe, akinek a próbaideje a napokban járt le, s immár véglegesítették a konyhafőnöki poszton. - Amikor a tavaly őszi látogatás és adatfelvétel után a Michelin ellenőre az év elején visszatértek, azt hittem, ez csak a séfcsere miatt szükséges formalitás. A jó hír hallatán ugyanakkor mindez más megvilágításba kerül - nyilatkozta a Nol-nak Gerendai Károly.

A Costes Étterem a Ráday utcában található."

forrás nol.huGratulálunk a Costes Étteremnek!

A Costes Étterem borlapján közel 300-320 bor szerepel rendszeresen, amelyből 60% magyar és 40% külföldi bor.

A Bortársaság kínálatából a Costes borlapján többek között megtalálható

Konyári (Loliense vörös 2007 és Loliense fehér 2007) | St.Andrea (Merengő 2007, Örökké 2007) | Sauska  (Villánnyi Cuvée 7 2007, Makár Chardonnay 2007) | Szepsy (Úrágya Furmint 2007, Botond cuvée 2007) | Légli (Landord 2007, Gesztenyés Riesling Válogatás 2007) | Györgykovács (Furmint 2007) | Oremus (Mandolás Furmint 2006, 5 puttonyos Aszú 2002)

Veuve Clicquot (Veuve Clicquot Ponsardin Brut) | Billecart-Salmon  (Billecart-Salmon Brut Reserve) | Antinori (Tignanello 2006, Brunello di Montalcino Pian Delle Vigne 2004) | Vega Sicilia (Vega Sicilia Unico 1996) | Montes (Alpha Syrah 2006)