Mint a mesében - Bencés likőrcsalád

2006 február 5, vasárnap

a kolostorkert gyógyászati múltjának feltárása közben sok száz XVII-XVIII. századi kéziratos és nyomtatott könyv, valamint dokumentum került elő a múlt homályából, bizonyítva, hogy Pannonhalmán ősi hagyomány volt a gyógyhatású italok, többek között a likőrök készítése. Az évszázadokra visszanyúló gyógynövényes hagyomány felélesztéséhez immár a szerzetesek kezében volt az ősi recept, melyet egyszerűen csak össze kellett kapcsolni az Agárdi Pálinkafőzde csúcstechnológiájával és szakértelmével. Ebből a szerencsés találkozásból született a Bencés Likőrcsalád. Az italok a kommersz likőröktől eltérően agárdi alma- és cigánymeggypálinka alappal készülnek, és nincs bennük mesterséges aroma vagy színező anyag. Nagy hangsúlyt kap a tiszta gyümölcs- és gyógynövénytartalom. Míg a gyógynövény és keserű likőröket szárított alapanyagokból - tehát évjárattól és idénytől függetlenül - készítik, úgy a meggylikőrt a mindössze 3 hétig érő friss gyümölcsből állítják elő. A likőrök értékesítéséből származó bevételt a főapátság - többi termékéhez hasonlóan - non-profit célokra, vagyis szociális és kulturális tevékenységének fejlesztésére fordítja. Mondom. Mint a mesében...

Likõr recept"A Pannonhalmi Főapátság gyógyászati múltjának feltárása közben találtunk rá arra a központi könyvtárban őrzött - a XVI. és a következő századokból fennmaradt - kéziratos és nyomtatott anyagra, amely tanúsítja, hogy az Apátság ősi gyakorlata a gyógyászati és élvezeti célú italkészítés.
A XVII. századtól név szerint ismerjük a gyógyászattal hivatásszerűen foglalkozó gyógyszerész, sebész szerzetes testvéreket és az általuk írt korabeli szakkönyveket, kéziratos feljegyzéseiket tapasztalatukról, jól bevált receptjeikről.
Reisch Elek bencés szerzetestestvér 1735-ben datált, szép kiállítású Recept"Initium sapientiae est timor Domini" mottójú kéziratos könyve gazdag receptgyűjtemény. A több mint 500 recept között nem csak tinktúrát, főzetet, forrázatot, kenőcsöt, gyógybort, gyógyecetet, olajos kivonatot, hanem italrecepteket is találunk, "Aperitiv"; "Aromaticum"; "Potus Aromaticus"; "Potus Aromatisatus"; "Extractum Magenbitter", stb. elnevezéssel.
Az eredeti receptek alapján készítjük a Bencés Likőrcsaládot, amely abban is hű a korabeli eljáráshoz, hogy már a kivonatolás is valódi gyümölcspálinkával készül.
Ősi szerzetesi hagyományt őrző készítésmódja és ízvilága miatt is igazi különlegesség, egyedülálló a hazai piacon."

Hortobágyi T. Cirill OSB
perjel


agabgyk

Likőrök
Bencés Gyógynövénylikőr 0,2 l részletek 2196 Ft 2016 Ft    
Bencés Keserűlikőr 0,2 l részletek 2196 Ft 2016 Ft    
Bencés Meggylikőr 0,2 l részletek 2196 Ft 2016 Ft    
Bencés Gyógynövénylikőr 0,5 l részletek 3828 Ft 3516 Ft    
Bencés Keserűlikőr 0,5 l részletek 3828 Ft 3516 Ft    
Bencés Meggylikőr 0,5 l részletek 3828 Ft 3516 Ft    


2006/01/30