Nekünk a Balaton...

2012 május 3, csütörtök

Oreghegy

Gellavilla - az 1779-ben épült pince a fák között és az Öreghegy szőlői

 

Valaki a Bortársaságnál a minap azt mondta , hogy még nem is meséltük el a Béla és a Bandi történetét. Tehát: Egyszer volt , hol nem volt... 

 

Úgy 1997 lehetett, amikor egy kis pincét meg szőlőt szerettem volna magamnak, valahol a Balaton-felvidéken. Sokat jártam arra, édesanyámék Balatonfüreden laknak. Egyik nap Balatonszőlős (micsoda név, biztos nem véletlen) határában megláttam egy nagyobb összefüggő szőlőterületet, ami elég ritka látvány volt a többnyire kis parcellákra szabdalt vidéken. Körbesétáltam a helyet és elég hamar kiderült, hogy van eladó szőlő bőven. '98 tavaszára 2 hektár hiányos és elég elhanyagolt olaszrizling és egy romos kis présház tulajdonosa lettem. A tervem az volt, hogy megszervezem a szőlő művelését, a termést eladom, nullába kijövök, és ha időm engedi, a pincénél nyaralok. Szóval így jött a Bandi, Fodor András, a faluból, aki elvállalta a szőlő művelését. És a Bandi úgy csinálja a mai napig, mintha sajátja lenne, vagy talán még annál is jobban. Minden évben felújítottunk valamit, levittük egyes függönyről alacsony művelésre, kicseréltük a támrendszert, pótoltuk a hiányokat stb.

Közben persze néhány szomszéd eladó szőlőjét is megvettem, így mára van 4 hektár egybefüggő, közel 40 éves olaszrizling, kicsit több mint egy hektár vörös (kékfrankos, pinot noir és merlot), amit 2008-ban telepítettünk és néhány héten belül újratelepítjük a sajnos közben kivágott 1 hektár Málnás piros tramininket. Ez így bő hat hektár, egy rendes kis birtok lett. Közben nevet is kapott, Gellavilla.

A történet másik szála. 2004-ben bő és gyenge termés volt. Sok eső, kevés napfény. A szőlőt senki sem akarta megvenni, túlkínálat volt. Egy ajánlatom volt valakitől, 25 forint per kiló és majd egyszer kifizeti. És így jött a képbe Béla, Fodor Bandi testvére. Béla régóta borászkodott, de lassan elment a kedve tőle, a kocsmás piac már nem működött, palackosba kezdeni sem volt egyszerű. Szóval Béla bevállalta a szőlőmet, tavaszra elkészült az első Gellavilla Olaszrizling. Pannonhalmán töltöttük le, rajta próbálták ki a csavarzárat, ha jól emlékszem. Én meg megígértem Bélának, hogy majd segítek neki, kitalálok valamit a boraira.


Béla és Bandi

Fodor András (Bandi) a szőlész, és Béla a borász

TraktorPersze ez így utólag leírva már pofonegyszerűnek tűnik, de a "Béla és Bandi" név akkor azért mégsem jött olyan könnyen. A kisfiam és később a kislányom mindig a Bandit várták. A traktor miatt, hogy felülhessenek. Aztán mindez összeállt egy nyári délután, két vagy három kisfröccs után. Béla és Bandi, chateau helyett traktorral, de azt komolyan. Bandiék 9 hektár szőlője Balatonszőlős körül, több dűlőben, változatos talajon fekszik. Kétharmad régi telepítés, közte a Gella 40 éves sauvignon blanc-ja és a Balaton gerincét adó 30 éves zöldveltelini, a többi új, mert Béla szerint a kettő együtt a jó - kiegészítik egymást. Reduktívan, tartályban érlelt borok, csak a nyáron érkező chardonnay kerül hordóba Szőlősön. Az első bor a 2006-os Sauvignon Blanc volt, egy öregebb  szőlőről, a Gelláról. Szép bor volt és elképesztően sikeres lett. Na, így történt.

És a legjobb az volt benne, hogy nem kellett kitalálni, itt volt körülöttünk, csak észre kellett venni. És mennyi ilyen lehet még.
- Tálos Attila -

kövek

A két Gella hegy minden táblájában más-más a talaj

Címke

Első címketerv egy fröccs mellett, a füredi strandon