Pálinkák 2.0 / Agárdi Pálinkafőzde

2009 december 1, kedd

A 2001-ben alakult vállalkozás két jó barát, Szabó László és Vértes Tibor sikeres együttműködéséből született, akik azóta is közösen húzzák a főzde szekerét. Míg László az értékesítés, és marketing területén dolgozik, addig Tibor a szakmai oldalért felelős.

Legutóbb a Bécsben megrendezett 2009-es Destillata-n tarolt a főzde. Számos díj elnyerése mellett, az év pálinkafőzdéje és az év pálinkafőző mestere díjat is bezsebelték. Most magával a 2009-es világbajnok főzőmesterrel, Vértes Tiborral beszélgettünk.

                                                                                               Tekintse meg képgalériánkat

Agárdi Szomolyai Cseresznye Pálinka (0.35 l)Bortársaság Hogyan indult a vállalkozás, és miért éppen pálinka?

Vértes Tibor Ausztriában kóstoltam életemben először olyan gyümölcs párlatot, amitől nem rázott ki a hideg. Sőt, mi több, azokban a párlatokban végre igazi, tiszta gyümölcs illattal és ízzel találkoztam. Megdöbbenésemet szerelembe esés követte, innentől datálódik a pálinkafőzés iránti szenvedélyem. Elkezdtem szakmailag képezni magam, kóstolókra, szemináriumokra jártam, és mindeközben ott kint alapítottam is egy pici főzdét. Laci barátommal elhatároztuk, hogy a sógoroknál tapasztalt minőséget itthon is megalapítjuk, így lettünk hát Magyarországon az első fecskék, akik a kompromisszumok nélküli, magas színvonalú pálinkák megalkotását tűzték zászlajukra.

Lepárló rendszerBortársaság A lepárló rendszer döbbenetes látványt nyújt működés közben. Bekukucskálva az ablakokon, maghasadáshoz hasonló, extra hőmérsékleten fortyogó, villódzó gyümölcsdarabok alakulnak át pálinkává. Mit kell tudnunk erről a bonyolult felépítményről?

Vértes Tibor Ez egy modern, erősítőfeltétes iker berendezés. Semmiben sem különbözik az előzőtől, kivéve a méretét, amit időközben bővítenünk kellett. Főzdénkre általában jellemző a nagyfokú tisztaság, a rend és fegyelem, mert ez bizony máshogy nem megy. Ugyanúgy, mint egy modern borászatnál, itt is kínosan kell ügyelnünk a higiéniai feltételekre ahhoz, hogy a fogyasztó kifogástalan aromájú és technológiailag hibátlan pálinkát kapjon a poharába.

Bortársaság Ha már a lepárló kapacitása szóba került, milyen méretű maga a főzde?

Vértes Tibor Jelenleg 110.000 palack pálinka készül nálunk évente. A szükséges beruházások részben lezárultak, kibővítettük a lepárló részt, az érlelő és raktár kapacitásunkat is megnöveltük. Így maximálisan 140.000 palack lett évente a felső határunk. További kapacitás növelését célzó fejlesztések nem várhatók, ez az a méret, amit gond nélkül átlátok, és még ellenőrizhetem a folyamatokat.
Kifogástalan alapanyagok
Bortársaság Urbánus legendák keringenek olyan gyümölccsel púposan megrakott kamionokról, amiket te magad küldtél vissza Agárdról a termelőhöz, mert nem volt megfelelő az előre lebeszélt alapanyag. Mi alapján választod ki a gyümölcsöket?

Vértes Tibor Tény, hogy néhányszor történt ilyen eset, sőt, a legelején le is kellett tagadnunk, hogy pálinkához kell a gyümölcs, nehogy silány minőséget kapjunk, de szerencsére most már nem ez a jellemző. Sokat utazgattam az országban, mire megtaláltam a megfelelő partnereket. Mostanra már megbízható beszállítókkal dolgozunk, akik a megállapodásunk szerint gondozzák gyümölcsösüket és épségben le is szállítják a termést. Új beszállítóknál mindig személyesen beszélek a termelővel, a kiváló minőségű termésen felül fontos, hogy emberileg is megértsük egymást.

Agárdi PálinkafőzdeBortársaság Van-e valami titkos kísérlet folyamatban?

Vértes Tibor Az Agárdi pálinkafőzdére mindig is az innovatív gondolkodás volt a jellemző. Folyamatos az együttműködésünk a Kertészeti Egyetem élelmiszeripari tanszékével. A hallgatók számos közös kísérletben vesznek részt. Fajtákkal, enzimekkel, élesztőkkel, termőhellyel folyik a közös tesztelés. Ez egy nagyon izgalmas munka, amely segít abban, hogy csiszoljuk a minőséget és tovább erősítsük az Agárdi pálinka márkát.

Bortársaság Igen ritkán beszélgetek világbajnokokkal, de te bizony az vagy. Mi változott a világbajnoki főzőmester cím megszerzése óta?

Vértes Tibor Még több figyelem, még több felelősség hárul rám, ami szüntelen motivációt ad a minőségi munkához. Ha csalafintán az eladási számainkra kérdeztél rá, csak annyit mondhatok: köszönöm, jól vagyunk.