Pannonhalma legújabb borai

2004 december 1, szerda

Ora et labora!
Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Apat1Az 1900-as évek elején nagy keletje volt Pannonhalmán a bornak, ráadásul a palackosnak. Máig őrzik azt az 1912-ből származó, főapáti pecséttel ellátott rajnai típusú palackot, amely egy komolyabb export tétel egyik darabja lehetett. Talán ez a palack indította el azt a folyamatot, amelynek köszönhetően Pannonhalma ma már a világ egyik legkorszerűbb borászatával rendelkezik. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2003-ban debütált Tricollis névre hallgató borával. A Főapátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. összefogásával feltámasztott borászat szakmai tanácsadója Gál Tibor, meghosszabbított jobb keze pedig Liptai Zsolt, borász, akit az újbor bemutató alkalmával sikerült mikrofonvégre kapnunk.

Apat2Mekkora területet ölel fel ma az apátság birtoka?
Liptai Zsolt: Olyan területeket vásároltunk vissza, amelyek korábban is az apátsági birtokhoz tartoztak. Összesen 52 hektár áll rendelkezésünkre, hogy az elkövetkezendő években megmutassuk, nem véletlenül volt nagy híre az apátsági boroknak. Jelenleg 15 h termő ültetvényen dolgozunk, 25-30 éves tőkékről szüreteltünk.
A talajösszetétel és a klimatikus adottságok milyen típusú borászkodást tesznek lehetővé?
L.Zs.: A talaj alapvetően meszes-löszös, barna erdőtalajos bemosódással. A déli végekhez képest Pannonhalma igencsak északon van, jogos tehát, hogy a pinot noirban jobban bízunk, mint a bordeaux-i fajtákban. Az idei szüret is azt igazolta, hogy a pinot noirnak létjogosultsága van Pannonhalmán: ezzel a fajtával kezdtük a szüretet, előbb szedtük le, mint a traminit vagy a rajnai rizlinget.
Hogy fog kinézni az apátsági sortiment?
L.Zs.: Tavaly a Tricollis Cuvée-vel jelentünk meg a piacon, amelynek az volt a küldetése, hogy jelezze, az apátsági pincében megindult az élet. Idén tudjuk megmutatni a 2003-as év termékeit, amelyek már kifejezik, sejtetni engedik, mit tudnak az apátsági borok.
A Pinot Noir lenne a zászlós bor, a merlot-cabernet franc cuvée-vel pedig egy kis bordeaux-i színvilágot szeretnénk becsempészni a sorba.  A nagy testű fehérborok közül egy chardonnay-pinot blanc házasítás képviseli majd a burgundi típusú, érlelt borok világát. A reduktív fehérborok között pedig továbbra is a Tricollis marad a birtokbor, már csak a neve miatt is: három domb. Ez a bor a mesebeli hármas szám jegyében áll: három fajtából áll, összetevői pedig három különböző dűlőből származnak.
Mit képvisel a Martinus Cuvée?
L.Zs.: A Martinus Cuvée tisztelgés Pannonhalma védőszentje előtt, hiszen a legenda szerint itt, a Szent Márton hegyen született a kereszténnyé lett római katona. Az újbor tehát ránk nézve kötelező. Idén chardonnay-tramini házasítás alkotja a bort, a fehér újborokra jellemező illattal, ropogóssággal. Kicsit talán komplexebb, vastagabb, mint a Márton napjára készített fehér nedűk többsége.
Ritka egy házasítás, annyi szent. Nem kényszerházasság ez?
L.Zs.: Ennek évjárati oka van. Augusztusban még úgy gondoltuk, valamilyen rizling lesz a tramini társa, de a rizling még erjed. A chardonnay viszont már elkészült, reduktívan kezelve semleges, de gyümölcsös bora jól passzol a tramini fűszeres világához. Körtés, zöldalmás illat, ízben is ezek a gyümölcsjegyek az elsődlegesek. Sikerült megőrizni a tramini rózsás aromáit és a chardonnay gyümölcsösségét.


Terméknév Palack ár Karton ár
Pannonhalma
Pannonhalmi Apátság
Pannonhalmi St. Martinus Cuvée 2004 részletek  995 HUF 910 Ft    
Pannonhalmi Apátság Tricollis Cuvée 2003 részletek  1090 HUF 995 Ft    
Pannonhalmi Tramini 2003 részletek  1390 HUF 1275 Ft    
Pannonhalmi Chardonnay 2003 részletek  1950 HUF 1790 Ft