Portugieser, kékoportó

2007 április 16, hétfő

Így aztán Villányban mindenki az anyatejjel szívta magába az oportó ízeit, talán ezért is becézik portugizinek, kékopinak. Apropó, név. Mivel a kékoportó elnevezés földrajzi helyre utal, a fajta hivatalos megszólítása az EU-szabályok értelmében portugieser. Kizárólag ebben a formában jelenhet meg a címkéken. Ám, hogy mi köze Portugáliához, azon belül Portóhoz, azt senki emberfia meg nem mondja.  Viszont van még valami ennél is fontosabb a vignettán. Az eredetvédettséget jelentő kikerics embléma a latin felirattal:  "Districtus Hungaricus Controllatus"
A portugieser közepesen nagy, vállas, tömött fürtjeiből a gyümölcsösséget és a finom savakat leginkább az olyan évjáratokban lehet előcsalogatni, mint amilyen a 2006-os.

Maguk a borászok így vallanak erről:

BockBock József

"Egy ilyen évben lehet igazán jó kékopit készíteni.
Bársonyos, lágy, kedves, behízelgő.
A feleségem kedvence."



GereGere Attila

"A kékoportó azt jelenti: gyümölcs, harmónia és könnyedség.
A 2006-osakból pedig arra is következtethetünk, milyenek lesznek az évjárat nagy vörösborai."



GünzerGünzer Zoltán

"Jól ihatóság, bársonyosság, teltség.
Ilyen kiváló évjáratban mindhárom megtalálható benne.
Ennél többet nem várok tőle."



MayerMayer Márton

"A kékoportómnak éppen olyan íze van, mint annak, amit a szüleim, nagyszüleim készítettek.
Ha valami a múltban jó volt, azt érdemes megőrizni, továbbvinni."



SzemesSzemes József

"Ennek a fajtának rangja, tartása van, kifejezi a villányiság lényegét.
Bár a mindennapok bora, visszafogott terhelés mellett elegáns is tud lenni."




dis"Districtus Hungaricus Controllatus"
A kikericcsel díszített pecsét garancia a fogyasztó számára: a palackban csakis a borvidék területén szüretelt szőlőből préselt nedű található. A rendelet meghatározza az eredetvédett borok készítésének feltételeit, azt, hogy a termelők milyen művelésmódot használhatnak, mennyi szőlőt termelhetnek hektáronként, mennyi lehet a minimális mustfok.
A prémium kategóriájú borok esetében pedig előírja az egy éves kötelező fahordós érlelést.