Sauska Pincészet

2008 április 10, csütörtök

... ám néhány év múlva már 90 hektáron fognak szüretelni. A terméskő és a fa együttesével igazi kortárs hangulatot sugárzó, modern és igényes birtokközpont, 1500 db 225 l-es hordó tárolására alkalmas érlelő pincéjével, a világ bármely borvidékén megállná helyét. A tervek szerint évente 300.000 palack fogja magán viselni a Sauska Pincészet egyszerű, ám annál figyelemfelkeltőbb címkéjét.

A hitelesség és a minőség jegyében

A most megjelenő vörös fajtaborok, valamint az egyelőre még a hordók mélyén érlelődő házasítások nyolc fajtából készülnek: cabernet franc és sauvignon, valamint merlot és syrah négy, különböző karakterű villányi dűlőben érik (Ördögárok, Kopár, Konkoly és Csillagvölgy), a birtokközpont körüli területen portugieser és kékfrankos is található, a kadarka kitűnően érzi magát az Ördögárokban, a pinot noir alapanyaga pedig Nagy- és Kisharsányból származik. Mindemellett azonban a pincészetnek az is eltökélt szándéka, hogy a Villány árnyékában háttérbe szoruló Siklós dűlőinek különleges adottságait is megmutassa, így a két 2006-os chardonnay alapanyaga a siklósi Makár-dűlőben érik.

SauskaA borkészítés során minden a minőséget szolgálja. Ha példának okáért szüret idején nagy a hőség, akkor a chardonnay-t éjszaka szüretelik, a beérkező szőlő többszöri kézi, fürt-, majd bogyóválogatáson esik át, a borok kizárólag három évig szárított tölgyből készült francia és amerikai hordókban érnek, az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében az érlelő pince fűthető is - hosszan sorolhatnánk még a hagyományos és a modern technológiák legjavát ötvöző eljárásokat. A pincészet boraival nem kevesebbet szeretne bizonyítani, mint azt, hogy a "terroir kontra technológia" vita valójában csak elméleti: az egyes évjáratok különbözőségei mellett e két tényezőnek egymást feltételező és erősítő értéknek kell lennie.     

Rohonczy Gedeon öröksége
Sauska
A borászat alapítója és tulajdonosa a mohácsi születésű Sauska Krisztián, aki 19 évesen, bátorsággal, vállalkozó szellemmel és a Mikszáth által is megörökített, a századfordulón a ma Szerbiához tartozó Gyöngyszigeten mintagazdaságot létrehozó Rohonczy Gedeon dédnagyapai örökségével felvértezve nekivágott a nagyvilágnak, és meg sem állt egészen Amerikáig. A '90-es években aztán egyre gyakrabban látogatott haza szűkebb pátriájába, Villányba, ahol végül a jó borok iránti szenvedélye hatására területek vásárlásába fogott és megalapította pincészetét. A borászat fiatal csapata az itthon és a nemzetközi borvilágban felhalmozott szakértelem legjavát képviseli: a birtokigazgató, a szőlész és a borász mindannyian helyi vagy Villány iránt elkötelezett fiatalemberek, munkájukat pedig olyan külföldi tanácsadók segítik, mint a Mondavi pincészet egykori főborásza, majd később Kaliforniában elismert és sikeres saját pincészetet létrehozó Paul Hobbs, valamint a fiatal kora ellenére meglepően sokrétű tapasztaltatokkal rendelkező, többek között a Viña Montes-nél is megfordult Ximena Pacheco, chilei borászlány.


Megőrzött érték - a borkő

SauskaA borkő a bor legfontosabb természetes savának, a borkősavnak színtelen vagy fehér színű, kristályos halmazállapotú sója, amely a must erjedése során keletkezik. Eltávolítható hidegkezeléssel, melynek során a bort -5-6°C-ra hűtik, és a hideg hatására kiváló kristályokat leszűrik. Ugyancsak csökkenthető képződése kémiai úton, a kristályok kialakulását gátló metaborkősav hozzáadásával.

A Sauska Pincészet a természetesség megőrzése érdekében egyik módszert sem alkalmazta.