St. Andrea Dűlős Pinot Noirok 2008

2011 március 1, kedd

St. AndreaLeülni, kibontani, összekóstolni. Mert az élmény teremt hagyományt.

Lőrincz Györgynek és csapatának köszönhetően 2006 óta évről évre alkalmunk van megtapasztalni a három
fiatal telepítésű dűlő pinot noirjait. Évjáratról évjáratra, dűlőről dűlőre kezünkben a lehetőség, hogy magunk is
játszunk kicsit, ahogy a borász is teszi. Kísérletezzünk, kételkedjünk, fedezzünk fel, tegyünk különbséget, találjuk meg a kedvencünket. Szép játék ez, amit legjobban akkor élvezhetünk, ha egy hangulatban, egyszerre ismerjük meg a különböző dűlők jegyeit, karaktereit. Mert karakterek vannak. Termőhelyi jegyek, visszatérő tónusok, amelyeket a következetes borkészítés mellett az évjárat színez, árnyal. De történjen bármi, azok mégis felfedezhetők maradnak a borokban.

2005-ben kezdődött a történet. Illetve sokkal előbb, 2001-ben az első Hangács-telepítéssel. Azután 2005-ben került először palackba dűlős pinot a Ferenchegyről. "Egy hete hívtak, hogy kóstoljam meg, megrendítő az ötös Ferenchegy. Kóstolnám, de már nincs otthon. Most keresem azt az éttermet, ahol még van belőle" - meséli az első dűlős pinot-ról a borász. 2006-ban azután már együtt jelent meg a három. Izmos borok voltak, a fiatal ültetvények virgoncságával, mégis a mai napig jól tartják magukat. 2007-ben rendkívül érett szőlőt szüreteltek. Majd minden pinot elfogyott, az aszályos évjárat kedves bora pedig sokaknak okozott örömöt együtt kóstolva, és külön-külön is. Most pedig itt az új évjárat, 2008 három kis tétele.

St. AndreaA feldolgozás alig változott: maradt a nyitott kád, kézi csömöszölés reggel-este, a spontán erjesztés és hosszú, 22 hónapos fahordós érlelés. Épp csak a tőkék komolyodtak az idő múlásával. Persze ahogy szakmai kihívás a legkifejezőbb struktúrák, ízek keresése adott évjáratban, kis útkeresés is belefért. 2008- ban például a Paptag szőlőjének egynegyede bogyózatlanul, egész fürtben került a présbe.
 
"Talán a Paptag most a legvonzóbb. Határozott, mély bor mindhárom, erőteljes struktúrával, de a Paptag karaktere valahogy gigantikus lett: örömmel érzem benne az ép szőlőfürtök gerincességét. Görög katolikus bor szantállal, tömjénnel.
A Hangács örök kedvencem, rusztikus, töltött meggyes cukorka az egész, gyerekkoromból. Intenzív élmény.
A Ferenchegy nem tolakszik. Hármuk közül ő a legelegánsabb - jól áll neki. Nemesen pinot- s: kerekebb, édesebb, puhább" - meséli a három borról Lőrincz György.

Szóval leülni, kibontani, összekóstolni! A lehető legjobb társasjáték barátokkal. És hogy ez most könnyebben menjen a három pinot együtt kedvezménnyel megvásárolható.