Válogatásainkat augusztus 31-ig ingyenesen szállítjuk az ország minden pontjára. A házhozszállítási díj egyéb esetben 15 000 Ft felett is ingyenes, 15 000 Ft alatt 2 000 Ft.

Villa Tolnay

2006 november 18, szombat

Interjú Philipp Oserrel

Miért Magyarország és miért éppen Csobánc?

Körülbelül kilenc éve járok Magyarországra. Azzal kezdődött, hogy szerelembe estem egy magyar hölggyel, és amíg tartott a kapcsolat, minden második hétvégét Budapesten töltöttem. A szerelem véget ért, de az ország és a borok iránti lelkesedésem töretlen maradt. Jelenlegi kedvesemmel, aki román származású, de kiválóan beszéli a magyar nyelvet, szinte az összes borvidéket és borászatot végigjártuk. A Balaton környéki klíma, földrajzi fekvés és miliő vonz a leginkább, az északi part a kedvencem.
Mivel Badacsonyban és környékén nagyon nagy a turizmus, valamivel távolabb kerestem borászkodásra alkalmas területet. A gyönyörű fekvésű Csobáncon találtam meg a számomra ideális házat és pincét, ahol a talaj igen hasonló a badacsonyihoz, maga a hely azonban egyfajta turistamentes paradicsom. Külön öröm számomra, hogy a Tolnay Villa a természetvédelmi terület kellős közepén fekszik.
2004-ben sikerült megvásárolnom a házat, amelynek teljes felújítása még folyamatban van, terveink szerint 2007. tavaszára készülünk el vele.
 
Miért hívják Tolnay Villának?

Tolnay Klára, a híres színésznő lakott ebben a házban a második világháború idején, ezért nevezték el a környékbeliek Tolnay Villának. Amikor megvettem, elhatároztam, hogy a színésznő iránti tiszteletből megtartom a nevet. Már csak azért is, mert azt, hogy Tolnay, a világ legtávolabbi sarkában is ki tudják ejteni. Érdekes adalék még, hogy sok ma ismert borász is megfordult és dolgozott itt a szocialista időkben. Ezért is nagy öröm számomra, hogy ismét bekapcsolhatom a villát a magyar borászat vérkeringésébe.
 
Miért Banderium?
b
A Banderium a fehér küvénk, négy fajta alkotja. Amikor régen a királynak nem volt elég pénze, hogy hadsereget állítson, felkérte a hercegeket, hogy gyűjtsék össze vitézeiket egy zászló alatt. A küvé is valami ehhez hasonló képződmény: különböző fajták egy zászló alatt.

És miért Névtelen?
n


 


Ezt a bort egy gyönyörű, napsütéses májusi napon állítottam össze különböző borok és hordók házasításából (merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon). Egész nap dolgoztunk rajta a kollégáimmal együtt, és kóstolgatás közben igyekeztünk megfelelő nevet találni számára, de semmi kifejező, fantáziadús nem jutott eszünkbe. A nap végén aztán megkérdeztem, hogy mondják magyarul, hogy "without name". Névtelen, hangzott a válasz. Ráírtam a tételre, gondolván, hogy másnapig ez is megteszi, de aztán végleg rajta ragadt ez az elnevezés. Szóval a Névtelen különböző fajták és hordók küvéje lesz évről évre, melyet az adott évjárat legjobb hordós tételeiből állítok össze. Ezért névtelen, mivel csak a terroir, a karakter, és a minőség állandó benne évről évre.

Mi az Ön borkészítési filozófiája?

Legfontosabb a tradíció. Mindenféle mesterséges adalékanyag és modern technológia alkalmazása nélkül, a lehető legtermészetesebb körülmények között világra segíteni a bort. Ennek érdekében drasztikusan csökkentem a mennyiséget, és növelem a minőséget. 4000-4500 kilogramm szőlő per hektár. Ez akár 2500-3500 kilóig is lemehet. A legkiválóbb minőségű fahordókat használom: Boutes, Seguin Moreau, Viccard and Franz Stockinger. Semmi reduktív bor, tételeinket kizárólag tölgyhordóban érleljük.

Ezek szerint Csobánc mind a fehér, mind pedig a kékszőlő számára kedvező talajjal és klímával bír?

Abszolút így gondolom. Meggyőződésem, hogy a Csobánc és a Badacsony óriási lehetőségeket rejteget a vörösborkészítés terén is. A világon sok nagy vörösbor talaját alkotja vulkanikus kőzet. Ha valaki megkóstolja vörösborainkat, hamar felfedezheti bennük a terroir-jegyeket. Vörösborainknak sajátos, egyedi karakterrel rendelkeznek, ami egyértelműen a vulkáni talajnak köszönhető.

Mik a jövőbeli tervei?

Szerencsés vagyok, mert sikerült megvásárolnom néhány kiváló területet a Csobáncon. Azt tervezem, hogy a kékszőlők arányát a jelenlegi 30%-ról legalább 50%-ra fogom növelni. Nagyon érdekel, mire képes itt a hárslevelű, a furmint és a sauvignon blanc. Úgy gondolom, hogy fehérboraink hasonló karakterűek, mint a Loir mentiek.


Badacsony
Villa Tolnay
A hónap ajánlata Villa Tolnay Cabernet Sauvignon 2004 Csobánc részletek 2250 Ft 2064 Ft    
AkcióA hónap ajánlata Villa Tolnay Bandérium 2005 Csobánc részletek 2940 Ft
2496 Ft
2694 Ft
2496 Ft
   
AkcióA hónap ajánlata Villa Tolnay Névtelen 2004 Csobánc részletek 4290 Ft
3648 Ft
3930 Ft
3648 Ft
   
A hónap ajánlata Villa Tolnay Rheingold 2005 Csobánc (késői szüret, 0.5 l) részletek 4350 Ft 3990 Ft