Szent Vince napi előrejelzés

2006 január 18, szerda

"Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!"

Az idei Vince-napi jóslat a lemetszett vesszők állapota és a kitűnő időjárás következtében sok jót ígért mindazoknál a termelőknél, ahol még tartják ezt a régi hagyományt. De miről is szól a Vince nap?
A bor védőszentjének tartott Szent Vince napja a borosgazdák hagyományos termésjósló napja. Bálint Sándor néprajzkutató szerint a szentet "ősidőktől kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Nevének a vinum=bor szóval rokon hangzása magyarázza, hogy a szőlőművesek Vince névnapjának időjárásából a következő bortermésre szoktak jósolni."
A hagyománytisztelő szőlőművesek e napot tekintik a  "szőlővessző pálfordulójának". A tájegységenként eltérő hagyományban - a kötelező mulatozáson felül - van néhány közös vonás: mindenütt az adott nap időjárásából és a mulatozás végén metszett "vincevesszők" állapotából jósolják a szüret gazdagságát, majd a szőlővesszőket öblös szájú üvegbe téve várják, hogy azok kihajtanak-e. Ha igen, a tavaszi fagyoktól sem kell tartania a gazdának.
Ha hiszünk az 1799-ben megjelent SZÁZ ESZTENDŐS KALENDÁRIOMNAK, igazán jó év elé nézhetünk - "Ha szent Vintze napja fénylik, azt mondják a boros gazdák, hogy meg-telik a pintze, és sok jó bort várhatni". 

2006/01/15