Borvidék: Pauillac
Birtokméret: 78 ha
Jellemző szőlőfajták: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot
Borkészítés: Bogyózás után három hetes héjon áztatás. Minden parcella külön acéltartályban erjed, és ezekben történik az almasavbontás is. Nagy mérlegelés után eldől melyik tartályokból lesz Latour (Grand Vin). A Grand Vin új fahordóban, másik két tételük (Les Forts de Latour és Pauillac de Latour) használt (1 éves) és új fahordóban fele-fele arányban érlelődik.
Honlap: http://www.chateau-latour.com/
A Château Latour az egyik legrégebbi bordeaux-i birtok a Pauillac borvidéken, melynek története egészen a XIV. századig nyúlik vissza. A premier cru birtok 78 hektáros szőlőterületének szíve és lelke a „l’Enclos” néven ismert 47 hektáros parcella, ami sokak szerint a legjobb terroir egész Bordeaux-ban, és ahonnan a Grand Vin alapanyaga származik. A birtok szőlőterületén 80% cabernet sauvignon 18% merlot, 1% cabernet franc és 1% petit verdot található. A tőkék átlagéletkora 40 év, de előfordulnak 100 éves tőkék is. A birtok 2013-ban 24 hektáron biodinamikus technikával művelte területeit, míg 7 hektáron organikusan módon gazdálkodott. A borászatot 1993-ban vásárolta meg François Pinault milliárdos üzletember, aki később felkérte Frédéric Engerert a birtok irányítására. 2012-ben a Château Latour bejelentette, hogy a jövőben nem árulja borait „en primeur”, ehelyett azt tervezi, hogy addig tartja a pincében azokat, míg valóban készen állnak a fogyasztásra, és igaz, ami igaz, a legjobb évjáratok esetében időnként akár évtizedekig is eltarthat, hogy egy Latour elérje teljes érettségét.