Terület: 10 hektár
Dűlők: Donát, Thurzó, Mézes Mály, Kakas, Király, Hangács, Dorgó, Betsek, Bomboly, Nyulászó, Szent Tamás
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, zéta
„Kizárólag az egészséges szőlőtermés és az abból készült egészséges, tiszta bor elkészítése lehet a cél.”
Szőlőművelés:
Ahol kell, permetez, az egészséges szőlő érdekében felszívódó szerekkel is.
Sokkal fontosabbnak tartja, hogy az érés kezdetén, júliusban befejezze a permetezést. Így a szőlő minimum 2,5 hónapon át nyugalomban van, permetszerrel nem érintkezik.
Biodinamikus kísérletekre egyetlen helyszínen, a teljesen monopol tokaji Thurzó-dűlőben van lehetősége, ahol nincs szomszéd, csak a folyamatosan fújó szél.
Gyomirtót a rügyfakadást megelőzően, tavasszal alkalmaz, utána kizárólag kaszálja a természetes növénytakarót.
Borkészítés:
Egészen apró, családi borászat a nagyszülői ház alatt, Tokajban, technológia nélkül, Trust és Kádár hordókkal. A bogyózást követően a fenolosság elkerülése, az íz és illatok maximalizása érdekében áztatás nélkül, pektinbontó enzimmel, gyors préseléssel tárja fel a mustot.
Egy nap ülepítés után a must spontán erjed, majd az első erjedő mustot felszaporítva azzal oltja végig a beérkező tételeket.
A borkészítés és palackozás során végig alacsony kénszintre törekszik, de a kénmentességet nem tekinti jó iránynak.
A pincéről szóló korábbi körképeink és cikkeink itt olvashatók:
Tokaj 2016 évjáratkörkép >>>
Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>
Tokaj 2013 évjáratkörkép >>>
Tokaj 2012 évjáratkörkép >>>
Tokaj 2011 évjáratkörkép >>>
A pincészet honlapja: http://www.balassabor.hu/