Borvidék: Marlborough
Birtokméret: 270 ha
Jellemző szőlőfajták: sauvignon blanc, pinot noir, chardonnay
Borkészítés: Organikus borászat, kézi szüret, egész fürtös préselés, spontán erjesztés, hordós érlelés, nincs almasavbontás, alacsony kénszinttel dolgoznak.
Legfontosabb szőlőterületek: Section 94, Settlement Vineyard, Yarrum Vineyard, Poplars, Airstrip, Heritage
Honlap: https://www.dogpoint.co.nz/
A Cloudy Bay egykori szőlészeti vezetője és főborásza - Ivan Sutherland és James Healy - 2002-ben döntötték el, hogy kilépnek a nagyvállalati mókuskerékből, és megalapították a Dog Point pincét, amely mára az egyik legrégebbi és legsikeresebb családi borászattá vált Új-Zélandon. Sutherland és Healy egyaránt Burgundia-rajongók, és ez éppen úgy rányomja bélyegét a fajtaválasztékra – a sauvignon blanc mellett pinot noirt és chardonnay-t termesztenek –, mint a borászati filozófiájukra: kézi szüret, alacsony tőketerhelés, egész fürtös préselés, spontán erjesztés, hordós érlelés, nincs almasavbontás, és a különböző terroir jellegek felfedezése. 270 hektárnyi szőlőterületükkel ők a legnagyobb organikus minősítésű birtok az országban. Azonban, saját név alatt nagyjából 650 ezer palack bort készítenek a szőlőültetvényük 35%-ról, és a maradék szőlőt olyan borászatok vásárolják fel, mint például Nautilus, Novum, Corofin, Craggy Range.
A portfólió négy borból áll, és a fenti megközelítéstől csak az alap sauvignon blanc esetében térnek el – ez acéltartályos, nagyrészt fajélesztővel készül, ám határozottan elválik az új-zélandi fősodortól.
Ezt írtuk:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Dog_Point_A_legzoldebb_uj-zelandi_boraszat