Terület: 34 ha, Balatonboglár
Dűlők: Banyászó, Landord, Jánoshegy, Gesztenyés
Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, furmint, pinot noir, irsai olivér
Talaj: barna erdőtalaj lösz altalajon, köves, agyagos, mészbabás foltokkal (pl. Jánoshegy)
„29 éves szőlőbirtok vagyunk, sok-sok kísérlettel és elképzeléssel. Természetközeli életmódunknak megfelelő a szőlőmunka és a borkészítés is. Kertészként, lassan hatvan évesen, azt kell mondanom: a teljesen konvencionális hozzáállás a szőlőben nekem zsákutca, viszont a bor nem születik meg önmagától, segítség nélkül.”
Szőlőművelés:
A borászat felszívódó szereket nem használ, biológiai értelemben tiszta talajra és természetközeli állapotra törekszik.
Az elmúlt 7 év időjárásváltozása után ebben a dupla medencében (Kárpát- és Balatoni medence) elvetette a biodinamikus művelés lehetőségét, bio kísérleteket folytat egyes, szomszédoktól távoli területeken (pl. Landord).
Sorközművelés: minimum 20 éve talajtakarás, mulcsozva, a bio ültetvényekben 2 évente altalaj lazítás és magkeverékek vetése. A mechanikai művelés (szántás, tárcsázás, rotálás) teljes kizárása. Balatoni ősgyep kialakítására törekszik, nem monokultúrára. A talaj minősége a legfontosabb cél.
Borkészítés:
Erjesztés: Az alapborok szelektált, hidegtűrő élesztővel erjednek, a kisebb tételeknél saját felszaporítású vadélesztőkkel történik az erjedés, szükség szerint átoltással.
A kénszint kevésbé fontos, alacsony ként használ a természetes reduktorok (finom- és durva seprő) miatt. Amióta pezsgőt is készít, azóta mindent egyre tudatosabban alacsony kénen tart.
Fahordós erjesztésű és érlelésű boroknál nincs derítés, csak egyszeri, kovaföldszűrős szűrés.
Cikkeink a borászatról:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Az_uj_dulos_sauvignon_blanc_Legli_Ottotol
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Legli_Otto_-_24_mult
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Az_elso_furmint_Leglitol_ami_Szigeti
A pincészet honlapja: www.legliotto.hu