Színes talajú, organikus művelésű dűlők házasítása (La Encantada, La Rinconada, Rancho la Viña Vineyard & Sanford & Benedict), egy klasszikus Sta. Rita Hills évjáratból. Az erjedéshez a gyümölcs fele maradt egész fürtökben, majd a 3 hetes áztatás és finom préselés után 228-as burgundi hordókban (15% új fa) folytatódott az érlelés másfél éven át. Tűpontos és tiszta ízek, fűszer, gyanta, virág. Remek bor. Burgundi értékrend, kaliforniai gyökerek.
A de Montille, Kaliforniában. Burgundi borászoknál nem meglepő pályamodell, ha az örökölt birtok már stabil lábakon áll, kilépnek a borvidékről és új helyeken kísérleteznek.
Ennek egyik oka, hogy Burgundia minden dűlőjének minden szeglete foglalt már. Másrészt a sokszor áldásként emlegetett „borvidéki tradíció” gát is lehet, ha valaki határokat feszegetve keresi saját stílusát. Legtöbben a déli szomszéd, Beaujolais felé nyitnak, Etienne de Montille viszont maradni akart a bevált fajtáknál. Miután Burgundiában szinte mindent elértek, amit birtok elérhet, repülőre szállt és olyan kivételes helyeket, peremvidékeket kezdett keresni, ami passzol az otthon kidolgozott stílushoz: így indított birtokot Hokkaidón és Kaliforniában. „A főhajó stabil, itt volt az ideje, hogy új dolgokat próbáljunk ki.” – tette hozzá, amikor Meursault-ban találkoztunk.
Sta. Rita Hills a mainstream boros világban szinte ismeretlen, Etienne és társa, Brian mégsem felfedezőként érkezett ide 2016-ban, amikor első területeit telepítette. A környék obskúrus és szakmai körökben legendás birtoka, az Au Bon Climat mindig is burgundi stílusú borairól volt híres, és ugyanitt indította birtokát 2010-ben Rajat Parr, a világ egyik legismertebb Burgundia szakértője.
A chardonnay partokhoz közeli, mészköves talajú parcellákon terem, a pinot noir hasonló adottságú helyekről érkezik a pincéhez, ahol szinte 100%-a egészfürtben erjed. A végeredmény általában emelkedett, fűszeres, a burgundi de Montille boroknál eggyel testesebb, tanninosabb, szerteágazóbb. Érlelés francia hordókban, házasítás burgundi hangulatot keresve.
Sta. Rita Hills, Kalifornia alapítás: 2016 birtokméret: 30 hektár szőlőművelés: organikus 2024-óta a Bortársaságnál