CHATEAU DE BÉRU Chablis "Montserre" 2022 (Organikus) - Bortársaság
CHATEAU DE BÉRUChablis "Montserre" 2022 (Organikus)
Polci ár
23 500 Ft
Klub ár
22 325 Ft
Egységár: 31 333 Ft / liter. Áraink bruttó árak. DRS - kötelező visszaváltási díj: 50 Ft/db. Részletek: itt.
Bolti információ
Parcellaválogatás a falu legmagasabb pontjáról, 30 éves chardonnay tőkékről. Egészfürtös préselés után erjedés és egy év érlelés hordóban, majd további fél év tartályban. Cizellált, savas és száraz karaktere mellett a füstös illat a védjegye ennek a szeles területnek.
CHÂTEAU DE BÉRUChablis "Terroirs de Béru" 2022 (Organikus)
16 500 Ft
Polci ár16 500 Ft
Klub ár
15 675 Ft
Borászat
Château de Béru
A natúrbor, mint korszellem és hullám, naponta emel fel új neveket eddig ismeretlen borvidékekről. Ezek ritkán több-generációs családi borászatok, gyakrabban pedig startup-ként induló, pár hektáros birtokok tele újító szándékkal és kísérletező kedvvel.
Pont emiatt olyan rendhagyó, hogy a műfaj egyik emblematikus birtoka egy többszáz éves Château Chablis-ban.
A Château de Béru állam az államban Chablis legmagasabb pontján, a keleti végeken. 1627 óta él itt a Béru család, de a kastély története még messzebbre nyúlik vissza. A pince a 12. században épült, a közeli Pontigny Apátság szerzetesei borászkodtak itt, a hozzá tartozó négy hektárnyi szőlőt pedig fallal vették körül. (Ma innen készül el minden évben a birtok keresett dűlős bora, a Clos Béru.) A filoxéravész után Comte Éric de Béru 1987-ben a teljes birtokot chardonnay-val telepítette újra, lánya, Athénaïs pedig 2006-ban tért vissza Párizsból, hogy átvegye a pincét.
Athénaïs borainál a Chablis-ban megszokott acélos és frissítő ízek helyét más tölti be. Az oxidatív borkészítés, az elhúzódó spontán erjedés és a hordóhasználat miatt a vibráló savasság mellett mélysárga szín, krémes szerkezet, érett champagne-ra emlékeztető illatok jelennek meg. A szőlőt egész fürtökből préselik, minden bor spontán erjed, nagyrészt használt hordóban, majd minimum egy, egyes boroknál két év érlelés után szűrés és derítés nélkül, minimális hozzáadott kénnel palackoznak.