CHÂTEAU DE BÉRU Chablis "Orangerie" 2020 (Bio) - Bortársaság
CHÂTEAU DE BÉRUChablis "Orangerie" 2020 (Bio)
A termék már nem kapható
Rendhagyó bor a mindössze félhektáros parcelláról, amit „Orangerie”-nak hívnak. Régen itt volt a kastély narancsos kertje (innen a név). A talaj meglepő módon agyagos, homokos és termékeny. A Béru borokra jellemző karaktert illatban citrusok egészítik ki, a korty pedig kerek, tartalmas, puha és lédús.
CHÂTEAU DE BÉRUChablis "Clos Béru Monopole" 2019 (Bio)
40 500 Ft
Polci ár40 500 Ft
Klub ár
38 475 Ft
Borászat
Château de Béru
A natúrbor, mint korszellem és hullám, naponta emel fel új neveket eddig ismeretlen borvidékekről. Ezek ritkán több-generációs családi borászatok, gyakrabban pedig startup-ként induló, pár hektáros birtokok tele újító szándékkal és kísérletező kedvvel.
Pont emiatt olyan rendhagyó, hogy a műfaj egyik emblematikus birtoka egy többszáz éves Château Chablis-ban.
A Château de Béru állam az államban Chablis legmagasabb pontján, a keleti végeken. 1627 óta él itt a Béru család, de a kastély története még messzebbre nyúlik vissza. A pince a 12. században épült, a közeli Pontigny Apátság szerzetesei borászkodtak itt, a hozzá tartozó négy hektárnyi szőlőt pedig fallal vették körül. (Ma innen készül el minden évben a birtok keresett dűlős bora, a Clos Béru.) A filoxéravész után Comte Éric de Béru 1987-ben a teljes birtokot chardonnay-val telepítette újra, lánya, Athénaïs pedig 2006-ban tért vissza Párizsból, hogy átvegye a pincét.
Athénaïs borainál a Chablis-ban megszokott acélos és frissítő ízek helyét más tölti be. Az oxidatív borkészítés, az elhúzódó spontán erjedés és a hordóhasználat miatt a vibráló savasság mellett mélysárga szín, krémes szerkezet, érett champagne-ra emlékeztető illatok jelennek meg. A szőlőt egész fürtökből préselik, minden bor spontán erjed, nagyrészt használt hordóban, majd minimum egy, egyes boroknál két év érlelés után szűrés és derítés nélkül, minimális hozzáadott kénnel palackoznak.