huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

DOMAINE LAVANTUREUX Chablis 2022 - Bortársaság

DOMAINE LAVANTUREUXChablis 2022

Polci ár
12 900 Ft
Bortársaság Klub ár
12 255 Ft

Egységár: 17 200 Ft / liter. Áraink bruttó árak.

Bolti információ„Rendhagyó a stílusunk, hordót használunk érlelésre, ami Chablis-ban kevésbé jellemző. Gazdagsággal és mélységgel hozzuk egyensúlyba a cizellált és feszes szerkezetet, ami helyi adottság.” – mondja David Lavantureux, aki egy Chablis-ra jellemző fagyos reggelen fogadott minket a pincénél két héttel ezelőtt. A háttérben apja Roland és testvére Arnaud éppen a 2022-es Chablis utolsó tartályait fejtették össze a palackozáshoz. Ez a 70-es évektől így megy náluk, addig viszont a felmenők klasszikus (Feuillette) hordókban szállítottak chablis-t párizsi éttermekbe.

Az organikusan művelt területekről kézzel szüretelnek, a pincéhez érkező fürtöket bogyózás nélkül, egészben préselik. Az erjedés minden esetben spontán, hűtött tartályokban indul, majd legfontosabb boruk, a chablis esetén hordókban és tartályokban folytatódik 12-14 hónapon át.

2022 pár vészterhes év után igazi jutalomjáték volt az itteni borászoknak. „Nagy szüret” minőségben és mennyiségben egyaránt. A pince birtokborát ebben az évben is klasszikus chablis-jegyek – sárga gyümölcs, mélyen ható citrusos savasság és ásvány – mellett érett karakter és gazdagság jellemzi. Borász és borvidék kiváló összjátéka.

(Roland Lavantureux borait elsők között fedezte fel Kermit Lynch, a jóízlésű, ikonikus kaliforniai borkereskedő. Ennek már több, mint 40 éve, de a szerény megjelenésű Lavantureux palackokat ma is a választéka legjobb vételei között emlegetik.)Borászat

Domaine Lavantureux

Roland-tól két fia, Arnaud és David veszi át a stafétát, növekedés helyett pedig inkább a részletekbe mennek és egyre erősebb karakterű borokat készítenek. Jártasságon alapuló szőlőmunka, a köves talajon 40-50 éves chardonnay tőkék, precíz és gyakorlatias borkészítés sokadtöltésű burgundi hordók között, őszintén, tisztán.

Listához adom