THIBAULT LIGER-BELAIR Clos-Vougeot 2019 Grand Cru - Bortársaság
THIBAULT LIGER-BELAIRClos-Vougeot 2019 Grand Cru
Polci ár
118 000 Ft
Bortársaság Klub ár
108 160 Ft
Egységár: 157 333 Ft / liter. Áraink bruttó árak.
Bolti információ
A birtok területei közül a legnagyobb presztízsű ez a 0,75 hektáros grand cru parcella, a legendás Clos Vougeot-ban. A változatos talajon termő idős tőkés szőlőről minden évben rendkívül gazdag és sűrű szövetű borok erjednek. Ezalól kivétel a 2019-es évjárat, ahol mindez meglepő kerekséggel párosul.
Az 1944-ben telepített szőlőtőkékről begyűjtött gyümölcs 30%-a egész fürtökben maradt, míg a többit bogyózták, így erjedtek együtt három héten át nyitott kádakban, könnyed körfejtéssel, kevés mozgatással. A 20 hónapig tartó érleléshez fele részben újhordókat használtak. Igazi ritkaság.
THIBAULT LIGER-BELAIRNuits-Saint-Georges "La Charmotte" 2018
40 900 Ft
Polci ár40 900 Ft
Klub ár
37 490 Ft
Borászat
Thibault Liger-Belair
A végtelenül precíz borász 2001-ben indította saját birtokát Nuits St. Georges szívében. Biodinamikus szőlőművelés, borkészítés parcellánként eltérő módon, egyedi stílusban, aprólékos kézimunkával, saját szőlővel olyan grand cru dűlőkben, mint a Richebourg vagy a Clos Vougeot.
Thibault Liger-Belair családja a 18. századi burgundia legnevesebb termelői közé tartoztak több, mint 400 hektárnyi szőlővel. Thibault a család régi birtokán, Nuits-Saint-Georges-ban indította saját borászat 2001-ben azzal a céllal, hogy az addig mások által művelt régi családi szőlőket visszaszerezze és a legmagasabb színvonalon művelje őket.
Mostanra a borvidék olyan keresett grand cru dűlőiben művel szőlőt, mint a Richebourg vagy a Clos de Vougeot, mégis a sok parcella és 23 külön apelláció közül legkiemeltebb és számára legfontosabb Nuits-Saint-Georges falu, azon belül is egy premier cru terület, a Les Saint-Georges.
A birtok certifikáltan organikus, a szőlőmüvelés biodinamikus, rendkívül aprólékos és részletekbe menő. Thibault saját parcellái összesen 8 hektárt tesznek ki, mellette 14 hektárnyi integrált területtel dolgozik. A borvidéki átlagnál később szüretel, a fürtök közül a legjobbakat több, mint 10 éve mellette dolgozói kollégái válogatják ki, ezek jellemzően bogyózás nélkül, egész fürtben kerülnek az erjesztőkádba, míg a többi szőlő több körös válogatás és bogyózás után kerül a pincébe. Az erjedés spontán töténik, három hétig együtt a héjjal, kevés mozgatással, napi körfejtéssel. 2005-óta saját kádárral dolgozik, aki a birtok tölgyeséből választ alapanyagot új hordóihoz, amiket általában 2-3 évig használnak, az újhordó aránya minden bornál legfeljebb 50% lehet.
Hogy a kivárt szüreti időpontok, a saját pörkölésű hordók vagy Thibault jelleme közül melyik járul hozzá legjobban a borok stílusához, annyi biztos, hogy a végeredmény a burgundi spektrum gazdagabb, sűrűbb szövetű és maszkulinabb borai közé tartozik. A ráadás, hogy Thibault boraiban a kitelt karakter ellenére is, a dűlők közti legfinomabb különbség is érezhető. Részletgazdagok, természetesek, kifejezőek. Burgundi választékunk egyik legtöbbre tartott birtoka.