THIBAULT LIGER-BELAIR Nuits-Saint-Georges "La Charmotte" 2018 - Bortársaság
THIBAULT LIGER-BELAIRNuits-Saint-Georges "La Charmotte" 2018
Polci ár
40 900 Ft
Bortársaság Klub ár
37 490 Ft
Egységár: 54 533 Ft / liter. Áraink bruttó árak.
Bolti információ
„Hazai pálya”. A birtokhoz közel eső parcella egyedi karakter, legalább olyan erőteljes, mint amennyire elegáns az innen érkező pinot 2018-ból. A 0,4 hektáros parcella 1962-es telepítésű tőkéiről begyűjtött gyümölcs 40%-a egész fürtökben került kádakba, míg a többit bogyózták. A három hétig tartó erjedés közben lágy körfejtéssel áztatták át a szőlőt. A 18 hónapig tartó érleléshez 30%-ban új hordókat használtak. Megnyerő illat világos, vörös gyümölcs jegyekkel, cseresznyével, málnával, narancshéjjal. A korty közepesen telt, finom szerkezetű tanninnal, frissességgel.
THIBAULT LIGER-BELAIRNuits-Saint-Georges "Les Saint Georges" 2019 1er Cru
86 000 Ft
Polci ár86 000 Ft
Klub ár
78 830 Ft
Borászat
Thibault Liger-Belair
A végtelenül precíz borász 2001-ben indította saját birtokát Nuits St. Georges szívében. Biodinamikus szőlőművelés, borkészítés parcellánként eltérő módon, egyedi stílusban, aprólékos kézimunkával, saját szőlővel olyan grand cru dűlőkben, mint a Richebourg vagy a Clos Vougeot.
Thibault Liger-Belair családja a 18. századi burgundia legnevesebb termelői közé tartoztak több, mint 400 hektárnyi szőlővel. Thibault a család régi birtokán, Nuits-Saint-Georges-ban indította saját borászat 2001-ben azzal a céllal, hogy az addig mások által művelt régi családi szőlőket visszaszerezze és a legmagasabb színvonalon művelje őket.
Mostanra a borvidék olyan keresett grand cru dűlőiben művel szőlőt, mint a Richebourg vagy a Clos de Vougeot, mégis a sok parcella és 23 külön apelláció közül legkiemeltebb és számára legfontosabb Nuits-Saint-Georges falu, azon belül is egy premier cru terület, a Les Saint-Georges.
A birtok certifikáltan organikus, a szőlőmüvelés biodinamikus, rendkívül aprólékos és részletekbe menő. Thibault saját parcellái összesen 8 hektárt tesznek ki, mellette 14 hektárnyi integrált területtel dolgozik. A borvidéki átlagnál később szüretel, a fürtök közül a legjobbakat több, mint 10 éve mellette dolgozói kollégái válogatják ki, ezek jellemzően bogyózás nélkül, egész fürtben kerülnek az erjesztőkádba, míg a többi szőlő több körös válogatás és bogyózás után kerül a pincébe. Az erjedés spontán töténik, három hétig együtt a héjjal, kevés mozgatással, napi körfejtéssel. 2005-óta saját kádárral dolgozik, aki a birtok tölgyeséből választ alapanyagot új hordóihoz, amiket általában 2-3 évig használnak, az újhordó aránya minden bornál legfeljebb 50% lehet.
Hogy a kivárt szüreti időpontok, a saját pörkölésű hordók vagy Thibault jelleme közül melyik járul hozzá legjobban a borok stílusához, annyi biztos, hogy a végeredmény a burgundi spektrum gazdagabb, sűrűbb szövetű és maszkulinabb borai közé tartozik. A ráadás, hogy Thibault boraiban a kitelt karakter ellenére is, a dűlők közti legfinomabb különbség is érezhető. Részletgazdagok, természetesek, kifejezőek. Burgundi választékunk egyik legtöbbre tartott birtoka.