THIBAULT LIGER-BELAIR Clos-Vougeot 2019 Grand Cru - Bortársaság
THIBAULT LIGER-BELAIRClos-Vougeot 2019 Grand Cru
Polci ár
118 000 Ft
Bortársaság Klub ár
112 100 Ft
Egységár: 157 333 Ft / liter. Áraink bruttó árak.
Bolti információ
A birtok területei közül a legnagyobb presztízsű ez a 0,75 hektáros grand cru parcella, a legendás Clos Vougeot-ban. A változatos talajon termő idős tőkés szőlőről minden évben rendkívül gazdag és sűrű szövetű borok erjednek. Ezalól kivétel a 2019-es évjárat, ahol mindez meglepő kerekséggel párosul.
Az 1944-ben telepített szőlőtőkékről begyűjtött gyümölcs 30%-a egész fürtökben maradt, míg a többit bogyózták, így erjedtek együtt három héten át nyitott kádakban, könnyed körfejtéssel, kevés mozgatással. A 20 hónapig tartó érleléshez fele részben újhordókat használtak. Igazi ritkaság.
MAISON ROCHE DE BELLENEBourgogne Pinot Noir Cuvée Réserve 2021
10 900 Ft
Polci ár10 900 Ft
Klub ár
10 355 Ft
Borászat
Thibault Liger-Belair
A végtelenül precíz borász 2001-ben indította saját birtokát Nuits St. Georges szívében. Biodinamikus szőlőművelés, borkészítés parcellánként eltérő módon, egyedi stílusban, aprólékos kézimunkával, saját szőlővel olyan grand cru dűlőkben, mint a Richebourg vagy a Clos Vougeot.
Thibault Liger-Belair családja a 18. századi burgundia legnevesebb termelői közé tartoztak több, mint 400 hektárnyi szőlővel. Thibault a család régi birtokán, Nuits-Saint-Georges-ban indította saját borászat 2001-ben azzal a céllal, hogy az addig mások által művelt régi családi szőlőket visszaszerezze és a legmagasabb színvonalon művelje őket.
Mostanra a borvidék olyan keresett grand cru dűlőiben művel szőlőt, mint a Richebourg vagy a Clos de Vougeot, mégis a sok parcella és 23 külön apelláció közül legkiemeltebb és számára legfontosabb Nuits-Saint-Georges falu, azon belül is egy premier cru terület, a Les Saint-Georges.
A birtok certifikáltan organikus, a szőlőmüvelés biodinamikus, rendkívül aprólékos és részletekbe menő. Thibault saját parcellái összesen 8 hektárt tesznek ki, mellette 14 hektárnyi integrált területtel dolgozik. A borvidéki átlagnál később szüretel, a fürtök közül a legjobbakat több, mint 10 éve mellette dolgozói kollégái válogatják ki, ezek jellemzően bogyózás nélkül, egész fürtben kerülnek az erjesztőkádba, míg a többi szőlő több körös válogatás és bogyózás után kerül a pincébe. Az erjedés spontán töténik, három hétig együtt a héjjal, kevés mozgatással, napi körfejtéssel. 2005-óta saját kádárral dolgozik, aki a birtok tölgyeséből választ alapanyagot új hordóihoz, amiket általában 2-3 évig használnak, az újhordó aránya minden bornál legfeljebb 50% lehet.
Hogy a kivárt szüreti időpontok, a saját pörkölésű hordók vagy Thibault jelleme közül melyik járul hozzá legjobban a borok stílusához, annyi biztos, hogy a végeredmény a burgundi spektrum gazdagabb, sűrűbb szövetű és maszkulinabb borai közé tartozik. A ráadás, hogy Thibault boraiban a kitelt karakter ellenére is, a dűlők közti legfinomabb különbség is érezhető. Részletgazdagok, természetesek, kifejezőek. Burgundi választékunk egyik legtöbbre tartott birtoka.