A termék már nem kapható
Tavaly novemberben, az első hóesés idején látogattunk el Roberthez. A kandallóban lobogott a tűz, miközben az étkezőasztalnál a 2024-es évjárat borait kóstoltuk. A Szent György-hegy gyakran tartogat meglepetéseket, Robert pedig még hosszú évek után is képes újdonságot mutatni. Így került az asztalra egy palack narancsbor címke nélkül, amivel most a Gilvesy-választékban találkozhattok hasonlóan letisztult formában.
A Gilvesy Narancsbor 2022 egy véletlen lehetőség és egy régi kísérleti vágy találkozásából született. Egy szomszéd a Szent György-hegyről megkereste Robertet nem sokkal a szüret előtt, hogy érdekelné-e zöldveltelini. Mivel a fajta héjon erjesztett feldolgozása már egy ideje foglalkoztatta, a döntés magától értetődő volt.
A teljes fürtöket kézzel szedték, majd egy kis rozsdamentes acéltartályba kerültek és már spontán erjedő musttal oltották be. Az erjedés félig karbonikus úton indult meg, a héjon áztatás körülbelül két hétig tartott. A préselés után a lé egy 500 literes használt fahordóba került, ahol befejeződött az erjedés. Ugyanebben az évben a pincénél volt egy friss, savban gazdag furmint pezsgőalapbor, amely kiváló ellenpontot és szerkezetet tudott adni a zöldveltelini lágyságának.
Így született meg a vibráló, feszes savú, ugyanakkor héjas karakterjegyekkel rendelkező bor – kísérletből komoly tétel lett.
A készlet erejéig elérhető.
Robert Gilvesy kanadai magyarból lett Szent György-hegyi borász, aki egy népszerű borral, azzal megegyező nevű saját fesztivállal és egy ízlésesen felújított Esterházy présházzal tette fel magát a térképre. Természetes, mégis modern borai a hegy jellemző fajtáiból, organikusan művelt öreg tőkés területeiről készülnek.