A termék már nem kapható
A cserszegi fűszeres szőlőfajta nemesítése Bakonyi Károly nevéhez fűződik, aki a Balaton-felvidéken, Cserszegtomajon dolgozott a fajtán. A nemesítési munkálatok során az Irsai Olivér és a piros tramini fajtákat keresztezte. Szászi József célja az volt, hogy egy olyan szőlőfajtát hozzon létre, amely jól alkalmazkodik a helyi környezethez és különleges íz- és aromavilágot kínál. A fajta elismertsége és népszerűsége a Badacsonyi borvidéken növekedett, ahol a helyi borászatok, mint például a Szászi borászat, szintén foglalkoznak a cserszegi fűszeres termesztésével és borkészítéssel.
Kisládás kézi szüret, majd a bogyózást követően hűtött acéltartályokban, spontán erjedt 14 napon át. Kíméletes préselés után hat hónapig finomseprőn érlelték tartályban, mielőtt szűretlenül, egyenesen a tartályból palackozták.
A bor mély aranysárga színe, a finom ködösséggel együtt már előrevetíti a gazdag ízélményt. Illatában őszibarack és sárgabarack mellett a mézes, teás és szalmás jegyek is megjelennek, kóstolva már inkább egy lendületes karakterrel találkozunk, mély és ízgazdag. A citrusos és gyümölcsös vonal mellett lágy tanninok a lecsengésben. A savasság élénk és vibráló, ami a bor frissességét hangsúlyozza.
A lecsengés hosszú és emlékezetes, a gyümölcsös és teás aromák tartósan megmaradnak. Izgalmas bor, a narancsboraink közül talán az egyik legizgalmasabb.
Magyarország első bio szőlőbirtokainak egyike. Szászi Endre ásványos, sűrű, autentikus boraira a felesége festményeiből készülnek címkék. 18 hektárról, a Szent György-hegy, Szigliget, Hajagos és Lesencetomaj dűlőiről szüretelnek, hagyományos és modern technológiákkal, fenntartható szemlélettel dolgoznak.