FIGULA Erdőszéle Olaszrizling 2016

FIGULA
Erdőszéle Olaszrizling 2016

A termék már nem kapható.

A történet annyi, hogy Misiék 2016-ban óriási lelkesedéssel várták az olaszrizling szüretét. Azután a Kékszalag verseny olyan, korábban soha nem látott jégvihart hozott júliusban, hogy csak a Sáfránykert egy részében és a Sóskút-dűlőkben hagyott ép fürtöket.

A fájdalmas szüret végénél született meg a döntés: a szüretelő családtagok és kollégák átválogatták azokat a sarkokat, erdőszéli zugokat, ahol az erdő fái megvédték a 60-90 éves tőkéket a jégveréstől és végül egy hordónyi, mindössze 500 liter bor született. Minden talajból, minden fekvésből egy-egy tőke, egy-egy oszlopköz termése. Ebből a borból következtethetünk arra, hogy milyen szép lehetett volna a 2016-os évjárat a dűlős olaszoknál…

 

A szüret végéig kint hagyott szőlő a bogyózás után 36 órát ázott héjon. Nem préselték, csak a színlé került a hordóba, ahol minden beavatkozás nélkül készült el, 80 napon keresztül spontán erjedt, majd fél évig érett. Csupa izgalom, érett, jó értelemben bizarr illat: erdei gazok, harsogó, zöld „erdőszéle” az eső után, nyári virágzó gyomnövények. Ásványos, hosszú korty, rengeteg érett és túlérett, fehér húsú gyümölccsel.

fehér
Olaszrizling
Figula Mihály
Balatonfüred-Csopak
0,75
13 alk
A legjobb tételek