huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

GELLAVILLA Rozé "1799" 2022 - Bortársaság

GELLAVILLARozé "1799" 2022

Polci ár
3 300 Ft
Bortársaság Klub ár
3 020 Ft

Egységár: 4 400 Ft / liter. Áraink bruttó árak.

Bolti információA 2010-es évek elejéről ismerős címke (rajta „Szőllős”, az 1782-1785 között készült katonai felmérésről) most egy rendhagyó Gellavilla borral tér vissza. A 7 hektáros birtok közepén álló kőháznak központi szerepe volt a falu életében, az 1799-es építésű pince az egykori veszprémi táblabíró, Oroszy Pál nevéhez fűződik. Az ajtóhoz nagy kulcs jár, mégis nehezen nyílik, a levegő tiszta és hűvös, szinte harapni lehet, a nagy csöndben csak az üveglopó csendül fel néha a borospohár falán. Egy klasszikus kosárprésen, 10 hordón és pár tartályon kívül nincs itt más, csak a tudat, hogy az elmúlt 200 évben itt sokféle ember megfordult már. Ez a Gellavilla öreg kőpincéje. Egészen a 2021-es évjáratig minden évben itt készültek a pince vörösborai spontán erjesztéssel, hordóban, szűretlen-derítetlen töltéssel.

2022 a kivétel, itt indult a pince teljes körű felújítása, a régi vonalakat követve és az eredeti köveket felhasználva jelenleg is zajlik a boltívek újrarakása, így nem volt kérdés, hogy a 2022-es szüretben a pince mellől szüretelt kékfrankos, pinot noir és merlot máshol erjed majd. A kékszőlőkből végül egyetlen bor készült, ez a Rozé „1799”.

A közel egyhektáros területről a három fajtát egy napon szüretelték, majd Bökő Dávid pincéjénél bogyózás után rögtön préselték. Spontán erjedés után seprőn érett egészen az augusztusi palackozásig. A bor karaktere leginkább a pince finoman rusztikus fehérboraihoz húz. Se nem kirobbanó és reduktív, se nem provence-i stílus, jóval inkább érett délolasz rozékra, halvány színűre áztatott vörösekre hajaz. Mélyebb szín, szamócás, narancsolajos illat, finoman seprős és telt ízű korty.


Borászat

Gellavilla

Hét hektár organikus művelésű szőlő, spontán erjedés tíz hordóban és pár tartályban, 1799-ben épített kőfalak között. Ez a Gellavilla öreg pincéje Balatonszőlősön, amire Tálos Attila kollégánk, a Bortársaság alapító-tulajdonosa figyelt fel 1997-ben. Közreműködik Fodor Bandi és Bökő Dávid.

Listához adom