Egységár: 7 600 Ft / liter. Áraink bruttó árak.
A Vigéc a Gellavilla első „petnatja”. A pét-nat, vagyis petillant naturel jelentése természetes gyöngyözőbor, pezsgő. Az érett szőlő mustja hozzávetőlegesen 200 g cukrot tartalmaz literenként, erjedéskor ez csökken és száraz bor esetén a végén nulla lesz, ez alakul át alkohollá. A természetes pezsgő úgy készül, hogy amikor a mustban már csak kb. 15 gramm cukor van, vagyis közel van az erjedés végéhez, palackba töltik, jellemzően koronazárral, és az erjedés a palackban fejeződik be, a keletkező szénsav pedig a borban, palackban marad, ez okozza a pezsgést. A nyomás itt kevesebb (kb. 2-2.5 bar), mint a klasszikus pezsgők esetében.
A Vigéc kb. 80-20% arányban kékfrankos és tramini szőlőkből készült, rozékhoz hasonló színű, hisz nem történt áztatás, héjon erjesztés, mint a vörösboroknál. A mustot rövid ideig ülepítették, majd spontán erjedt tartályban. Természetesen szűretlen és derítetlen, ként nem adtak hozzá. Gyümölcsös, tiszta aromájú, szomjoltóan friss. Málna, grépfrút, pinkes szín, opálosság.
A név a német „Wie geht’s?” kifejezésből származik, jelentése „Hogy s mint”.
948 palack készült.
Útmutató a bontáshoz:
• minimum egy napig pár fokon, állítva, mozgatás nélkül;
• bontás rázás nélkül, határozottan;
• egy mozdulattal dekantálás karaffba, így a seprő a palack alján marad.
Hét hektár organikus művelésű szőlő, spontán erjedés tíz hordóban és pár tartályban, 1799-ben épített kőfalak között. Ez a Gellavilla öreg pincéje Balatonszőlősön, amire Tálos Attila kollégánk, a Bortársaság alapító-tulajdonosa figyelt fel 1997-ben. Közreműködik Fodor Bandi és Bökő Dávid.