A termék már nem kapható
Megérkezett a szüreti hangulatot, a friss murcikat idéző Vigéc második évjárata. A pét-nat, vagyis petillant naturel jelentése természetes gyöngyözőbor, pezsgő. Az érett szőlő mustja hozzávetőlegesen 200 g cukrot tartalmaz literenként, erjedéskor ez csökken, és száraz bor esetén a végén nulla lesz, ez alakul át alkohollá. A természetes pezsgő úgy készül, hogy amikor a mustban már csak kb. 15 gramm cukor van, vagyis közel van az erjedés végéhez, palackba töltik, jellemzően koronazárral, és az erjedés a palackban fejeződik be, a keletkező szénsav pedig a borban, palackban marad, ez okozza a pezsgést. A nyomás itt kevesebb (kb. 2-2.5 bar), mint a klasszikus pezsgők esetében.
A Vigéc 8 szomszédos szőlősor, összesen 1040 tőke termése és közel ugyanennyi is készült belőle (1058 palack). Nagyrésze kékfrankos, amit kevés tramini és olaszrizling könnyít, élénkít. A szeptemberi szüret napján a vörös és fehér fürtök együtt mentek a présbe, majd október elején már jött is a palackozás. Közben a spontán erjedés nem állt meg.
Színre, mint egy nyári meggyleves, az illatban málnás, szőlőhéjas és pezsgős illatok jelennek meg. A habzás finom, a palackban lévő seprő pedig csak gazdaggá, de nem nehézkessé teszi a kortyot. Természetesen szűretlen és derítetlen, ként nem adtak hozzá.
A név a német „Wie geht’s?” kifejezésből származik, jelentése „Hogy s mint”.
Útmutató a bontáshoz: hidegen, állítva, rázás nélkül, határozottan.
Hét hektár organikus művelésű szőlő, spontán erjedés tíz hordóban és pár tartályban, 1799-ben épített kőfalak között. Ez a Gellavilla öreg pincéje Balatonszőlősön, amire Tálos Attila kollégánk, a Bortársaság alapító-tulajdonosa figyelt fel 1997-ben. Közreműködik Fodor Bandi és Bökő Dávid.