Eredeti sauvignon karakter, az illatban egres, zöldalma, fűfélék. A korty feszes és telt ízű a mészköves talajra jellemző finom sósság, élénk savasság az utóízben.
A 0,8 hektáros parcelláról, kézzel szedett szőlő érkezett a pincéhez, gyors préselés után hűtött tartályban erjedt és ugyanitt érett négy hónapon át, finomseprővel együtt. Áprilisi palackozás helyben a pincénél.
Egy tucat hordó, közel ugyanennyi tartály, ragyogó tisztaság és természetes fénnyel bevilágított terek. Ez fogadott minket, amikor Szijjártó Előd elhúzta etyeki pincéjének vasajtaját. Előd a szőlész-borász diploma után a legendás Harlan Estate-nél szerzett tapasztalatok alapján vágott bele a saját birtok építésébe.
Az állványra állított hordók, a fényes betonpadlón guruló sárga villásemelő és a kitaposott bokacsizma látványa mindig újvilági birtokokat juttat eszünkbe. Ez fogadott minket, amikor Szijjártó Előd elhúzta etyeki pincéjének vasajtaját. Egy tucat hordó, közel ugyanennyi mozgatható tartály, ragyogó tisztaság és természetes fénnyel bevilágított terek. Fél óra kocsiútra vagyunk Budapestről, de a pincében állva érzésre akár Új-Zéland vagy Kalifornia is lehetne. Az áthallás nem véletlen, Előd a szőlész-borász diploma után egészen Napa-völgyig ment, ahol a legendás Harlan Estate-re jutott be gyakornokként. Itt tanulta meg, milyen körültekintéssel készül egy ezerdolláros bordeaux blend és 2019. januárjában ezzel az alapélménnyel kezdett saját birtok építésébe Etyeken.
„Már akkor tiszta elképzelésem volt a borstílusról” - teszi hozzá lelkesen. A leginkább Új-Zélandira emlékeztető választék alig pár borból áll, középpontban a világfajták: sauvignon blanc, chardonnay és a pinot noir. A két hektár saját művelésű, mészköves területen felül további 2,5 hektárról, helyi gazdáktól érkezik szőlő a pincéhez. A feldolgozás gyors, a technológia pedig minimálisan, de minden lépésnél helyet kap, cél a lehető legtöbbet átmenteni a szüret kicsattanó ízeiből. A harsány sauvignon hűvösen és tartályban erjed, röviden érik. A szélesebb, finoman krémes chardonnay pedig már mustként burgundi hordóba kerül, vadélesztővel erjed, majd egy évig érik seprővel. Egyetlen vörös és legkönnyedebb a sorban a pinot noir. Itt a kézzel szedett fürtök egy része bogyózás nélkül, kocsánnyal erjed nyitott fakádban, majd érlelés után, a használt hordókból egyenesen szűretlenül kerül a palackba.