Kreinbacher József, Várszegi György
Birtokméret: 50 hektár saját terület, mellette további 30 hektárról szüretelnek
Dűlők: Kőkonyha, Szent Margit, Szent Ilona, Aranydomb
Szőlőfajták: furmint, olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, juhfark, tramini, syrah
Talaj: vulkanikus alapkőzeten pannon tenger üledék
„A fenntarthatóság a szőlőtermesztésben evidencia, emellett kompromisszummentesen törekszünk a legmagasabb minőségre.
Szőlőművelés: A saját területek zöme organikus művelésű, a friss telepítések átállás alatt. A szőlőmunka célja, az évjárathatások kiegyenlítése. Ennek megfelelően alakítják a zöldmunkát, talajtmunkát és metszésmódokat. Fontos, hogy az egyes területeken a szőlő egységesen érjen be, és az érési fázis elhúzódjon, így komplex, összetett aromák alakulnak ki és a bogyók megőrzik savkészletüket. A pezsgő alapborok szüreti időpontjában meghatározó a maximális potenciális alkoholtartalom, ezért jellemzően augusztus közepétől szeptember közepéig lezajlik a szüret, moderált cukortartalommal, de megfelelő érettségben.
Borkészítés: Az alapborok 80%-ban egészfürtben préselt, irányítva erjesztett és 20%-ban bogyózott, spontán, hordóban erjedt és érett fajtaborok házasítása.
A selection sorozatot bogyózzák, majd rövid ideig héjon áztatják, minden esetben spontán erjed, magyar, francia és osztrák hordókban. Finomseprőn érik, kevés seprőmozgatással.
A pezsgő alapborhoz kézzel szüretelt fürtöket minden esetben egész fürtben, hagyományos coquard présekben préselik, majd methode traditionelle eljárással pezsgősítik, 24-36 hónap palackos érleléssel.
A pince ikonikus syrah-ja kézi szüretet és válogatást követően bogyózva, majd 10 hektós tölgyfakádakban egy hónapig erjed héjon napi három csömöszöléssel. Az erjedést másfél éves érlelés követi francia barrique hordókban.
A pincészet honlapja: http://www.kreinbacher.hu/