A termék már nem kapható
„Kadarka folyik az ereimben, itt nőttem fel, ismerek minden szakadékot, szőlőt, kaszálót. Gyermekkorom óra dolgozom, hajnalban megyek, délben otthon pihenek, este végzek a szőlők között. Szekszárdi vagyok, borász, szőlész, földműves.” Ezzel a pár mondattal mutatkozott be nekünk Ifj. Márkvárt János sok évvel ezelőtt, amikor első borait kóstoltuk. Azóta pár havonta megfordulunk nála a Gyűszű-völgyben, ismerjük a szava járását, láttuk, ahogy saját erőből, csákánnyal bővíti a szekszárdi löszbe vájt pincéjét. Többször száguldoztunk mellette Szekszárd szurdokaiban, az egyik ilyen dűlőtúra pedig legalább olyan legendássá vált, mint friss és könnyű kadarkája, ami a legnagyobb melegben igazi szomjoltó, közben minden részletében karakteres.
Azt kevesen tudják, hogy az arányokat tekintve Ifj. Márkvárt János az egyik legelszántabb kadarka termelő Szekszárdon: míg a borvidék 2100 hektárjából összesen 100 hektáron terem a fajta, addig Jani apró birtokának több, mint negyedén. A ráadás, - és itt térünk a lényegre - hogy ezeknek a szőlőknek egy része idős, közel telepítés és „az öreg gyökér nem téveszt” – mondja Ifj. Márkvárt János.
Kevesebb, mint fél hektáron, közel 100 éves kadarka gyalogtőkék, alma és körtefák közé telepítve. Ez a Sauli, az összes Márkvárt terület közül a legidősebb. Nagy érték, amit szenvedéllyel és sok szőlőben eltöltött órával lehet fenntartani. Janival 2021-ben megállapodtunk, a terméséből nem egynyári kadarkát készít, hanem visszanyúl a lassú borkészítés bevett technikáihoz. Az organikusan művelt szőlő kézi szüret után nyitott kádban erjedt spontán, majd két 500 literes magyar hordóban érett a következő szüretig. Szűretlen palackozás, 2023. január.
1300 palack készült.
Helyi erő Szekszárdon, két ősöreg kadarka ültetvénnyel, göcsörtös tőkékkel. Az egyik 1935-ös telepítés, a másik ennél is korábbi. Gyerekkora óta hajnalban kel, szőlőt művel, amit csak lehet maga csinál a metszéstől a pincevájásig. A borok stílusa pedig olyan, mint maga Jani. Őszintén és érzésből készíti őket.