A termék már nem kapható
Dr. Illyés Miklós párhektáros szekszárdi birtokának pécsi nemesítésű pinot noir-klónnal telepített negyed hektárjáról. A birtok teljes területén organikus növényvédelem zajlik, ezen a pár soron viszont a rezisztens klónnak köszönhetően erre sincs szükség. Ezeket a tőkéket a telepítés óta nem permetezték, egyedül metszéskor, a zöldmunkák alkalmával és szüretkor nyúlnak a tőkékhez. A feldolgozás a megszokott módon történt: miután a zajos erjedés lefutott, a törkölykalapot homokkal fedték le, majd tovább áztatták egy-másfél hónapon át, közben a törkölykalap végig a felszínen maradt, nem süllyedt le, így védve a bort. Az áztatás végén a színlé gravitációval jut a hordóba, kevés seprővel, később innen palackozzák. A 3,5 hektáros birtokon szinte minden kézzel történik, a pincemunka lassú és a lehető legkevesebb mozgatást igényli, az érlelés az utolsó aktív mecseknádasdi kádár helyi tölgyből készült hordóiban történik. Az Illyés-borok nem a kimért elegancia és finesz borai, sokkal inkább szólnak egészséges alapanyagról, tradicionális módszerekről és rusztikus ízekről. Ilyen ez a pinot noir is: mély színű, markáns tanninnal, fás jegyekkel, nagy tartalommal.
Összesen 500 palack készült belőle.
Az Illyés család 3 hektáros birtokán első naptól organikus szőlő terem. Az alapító, Dr. Illyés Miklós orvosságként tekintett a borra, a pincéből kizárta a technológiát és kitartóan áztatott amig minden fontos összetevő kioldódott a szőlőhéjból. Ma is ez adja a borok egyedi és békebeli karakterét.