MÁRKVÁRT Kadarka 2018

MÁRKVÁRT
Kadarka 2018

A termék már nem kapható.

Június végi este volt, 35 fok árnyékban. Heimann Zoliéknál ültünk a pince teraszán. Jó sokan, jó hangulatban. „Gyerekek, ez az igazi nyári bor!” - kiáltott fel egy kollégánk, amikor a jegesvödörből (sokadszorra) kihúzta a Jani öregtőkés kadarkáját. Az. Nyári bor, könnyű, fűszeres és gyümölcsös, amely mögött azonban rengeteg munka áll.

Két dűlőből, a Sauli-völgyről és a Jobb Remetéről, majd százéves gyalogtőkékről válogatta hozzá János az érett fürtöket. Bár a szüretig is hihetetlen kézimunka kellett kapával, kaszával, sarlóval, ollóval, hogy a szőlőbokrok között rend legyen, - hiszen a meredekre lejtőkre telepített vegyes ültetvényen nem él meg a traktor - de az augusztusban támadó darazsak elől még Jani és a kék zsiguli sem tudta megóvni a fürtöket. Ezért a szüret után a leválogatott fürtöket még bogyónként is át kellett válogatni.

Hagyományos módon, nyílt kádon erjedt, kíméletes csömöszölés mellett, majd acél tartályban érlelődött májusig. Ekkor kóstoltuk össze Jani új pincéjében és itt született a döntés: külön-külön jók, de együtt még sokkal jobbak.

(2019. július)

A legjobb tételek