A termék már nem kapható
2017 kivételes édesboros év volt. Akkor aszúsodnak legszebben a furmint és hárslevelű fürtök, amikor a botritisz teljes érettségben kapja el őket. Amikor pedig a hosszú és meleg indián nyár bőséges reggeli párával találkozik, az maga a szamorodni-nirvána. 2017-ben több, mint egy hónapig fennált ez a kegyelmi állapot, ezért döntött úgy Balassa István, hogy hét parcelláról külön válogatja a szamorodninak való fürtöket és fürtrészeket. „Egy 300 és egy 225 literes Trust hordóban spontán erjedt, majd ott is érett több mint egy éven át. Úgy szeretem a szamorodnit, ha izmos, akár egy aszút is pótol vastagságával, erejével. Ez ilyen: 200 gramm természetes maradékcukor, vibráló sav, krémesség és erőtől duzzadó betseki gyümölcsösség.” Balassa István
Decanter World Wine Awards 2021: Aranyérem, 96 pont
Birtokbortól a parcellaválogatásig, csontszáraztól a sűrű édesig talán a legtöbb féle stílusban Balassa István készít borokat Tokajban. Mindezt németes precizitással és a sokgenerációs nagybirtokok letisztult stílusában. Ha ez nem lenne elég, a gitárokról legalább annyit tud, mint a borkészítésről.