„Minden évet úgy kezdünk, hogy a dűlő aljából jó sok termőtalajt hordunk fel a sorok tetejére, a hófehér riolittufára, ahol már szinte kilátszik a szőlő gyökere. Aztán a föld az év végére újra a dűlő aljára kerül, pedig ott sem vastag a talaj, mindössze 30-40 centi. Szerintem ettől a riolittól olyan hosszan ásványos, mézes-kakukkfüves a Barakonyiban termett bor.” Bárdos Sarolta szőlész-borász
Hárslevelű kóstolónk egyik legkedvesebb meglepetése volt ez a tétel. Bárdos Saci borai mindig barátságosak, kedvesek és hosszú érlelésre készülnek. Ebben az esetben viszont a minden idők legkorábbi szürete (már augusztus végén válogatták a dűlős bornak valót is) miatt már most, tokaji mércével mérve csikó korban is kivételesen egyensúlyos az összkép: a Barakonyi hárs hosszú ízű, illatban inkább virágos, kakukkfüves, hársas, mint köves, összetett és izgalmas. A korty tele van energiával, ásványos, savai is vibrálnak, de nem sarkos, élvezettel iható. Organikusan termelt szőlőből erjedt spontán a bodrogkeresztúri kis családi pince használt zempléni tölgy hordóiban.
(2020. augusztus)