Birtokméret: 27 ha, a Diósviszló melletti hegyvonulaton
Jellemző szőlőfajták: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, oportó, olaszrizling, chardonnay, kékfrankos
Éves termelés: 45.000 palack
„Nálunk a legfontosabb célok a következők: a vegyszerhasználat minimalizálása, a talajegyensúly beállítása és konzerválása, a nitrogénszint folyamatos mérése az erjedés alatt, és a lehető leghosszabb érlelés a lehető legmagasabb finomseprő mennyiségen.”
Szőlőművelés:
Konvencionális, nagyon átgondolt szőlőművelés folyik, cél a vegyszerterhelés minimalizálása.
A borász a prémium területeken egyáltalán nem használ felszívódó szereket, máshol is csak a megadott mennyiségek felét, többször, keveset permetezve.
Kártevő invázió esetén blokkszerű rovarölőt használ.
Tápanyag-visszapótlás csak az indokolt helyeken, stressz, szárazság esetén - lombon át természetes kondicionálóval, pl. algakivonattal.
A talajmunkában is az egyensúlyra törekszik, maximum ásógépet használ, a befüvesített sorközöket kaszálják. A természetes takaró -főként fű - alatt saját, természetes gyomflóra, bükköny, pillangósok, melyeket nem kaszálnak.
Szüret: kizárólag kisládás, kézi szüret, több körben válogatva.
Borkészítés:
Erjesztés: kísérletek a spontán erjesztésre, nagyobb részt beoltva, szelektív, kevert törzsekkel, vadélesztőkből szelektálva, de irányítottan.
Az idei évtől tudatos nitrogén-mérés, ahol szükséges, tápanyagpótlás, bio minősítésű allergénmentes tápanyagokkal.
Hosszú finomseprőn tartás mind tartályban, mind hordóban, ezért csak minimális derítésre van szükség. Szinte csak lefejtik a bort a seprőről, emiatt részben derítetlenül palackoznak.
Kénezés a megengedett szint alatt: először kevés kén, hiszen a finomseprő is redukál, a hosszú, lehetőleg 2-3 éves érlelés miatt többször, kevesebb kén használata.
Cikkeink a borászatról:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Ruppert_Pince_A_nyulon_tul
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Ruppert_Akos_-_A_bor_a_lovak_a_csalad