SAUSKA Cuvée 11 2015

SAUSKA
Cuvée 11 2015

A termék már nem kapható.

Kiváló évjáratban szüretelt merlot, kékfrankos, cabernet franc házasítás, amely többségében másodtöltésű francia hordókban érlelődött 15 hónapon át. Mély lilásvörös szín, finoman fás, dzsúzos, gazdag illat, sokszínű fűszerességgel a paprikától a szantálon, ánizson át a tölgyig. A korty dinamikus, élő, jó savú nagyon sok érett gyümölccsel. Újvilági hangulat, villányi szőlő, francia hordó. Izgalmas, hosszú, már szépen érett. 

 

„A merlot és a kékfrankos Villányban ugyanolyan körülmények között teljesít jól. Kéz a kézben járnak, ha ez egyiknek kedvez az évjárat, biztosra vehetjük, hogy a másikból is szuper minőséget szüretelünk. 2015 pontosan ilyen év volt. Érdekes, hogy a kékfrankos sohasem számított nagy villányi sztárnak. Annakidején izgalmas felismerés volt számunkra, hogy mennyire jó csapatjátékos, milyen inspirálóan működik házasításokban, mennyire életre kell tőle minden! A társaság középpontja, nem véletlenül viszi a prímet a rozénkban is.
A felismeréshez azért szükségünk volt Siklósra és az ottani saját telepítésünkre a Zuhányában. Az itt termő szépsavú kékfrankos nagy favorit lett csapaton belül, 2015-ben önállóan is palackoztuk. Szerencsére meg is maradt benne a friss, izmos vagányság. Merlot-ban is főként a Zuhánya alakít nagyot ebben a borban. Az itteni területeinken módunk volt helyre szabni a fajtákat, illetve azon belül a különböző klónokat is a domborzathoz igazítottuk. Szuper minőséggel hálálja meg ez az elegáns, halszálkás szerkezetű, modern dűlő a törődést.
Ilyen évben, mint a 2015-ös, öröm borásznak lenni, mert csak az a feladat, hogy gyengéden bánjunk a hibátlan alapanyaggal. A válogatott szőlőszemek enyhe roppantása után azért is döntöttünk a bogyók szokásosnál hosszabb héjon áztatása mellett, mert tudtuk, klassz tanninokat nyerünk vele. A tartályos erjesztés és a mindössze 20% újhordós érlelés is a minimális intervenció jegyében történt.  A házasításban egyértelműen a merlot és kékfrankos dominál, a cabernet franc meleg fűszeressége pedig átöleli a kettőt. A borban első kóstolásra a legvonzóbb a gyönyörű savgerince, ami pirosbogyós gyümölcsökben ölt testet és vibráló frissességet kölcsönöz minden kortynak. Érdemes kicsit behűteni a nagy melegben, de 14 C-nál ne legyen hűvösebb, mert klassz tanninszerkezete hidegen nem érvényesül. Palóclevesre szavazunk mellé, sült csirkemájra, zúzapörköltre, finom grillezett, zsenge fehér húsokra, mangalicatarjára.” Markó Ildikó borász

A legjobb tételek