SAUSKA Cuvée 11 2015

SAUSKA
Cuvée 11 2015

Polci ár
4 750 Ft
Egységár: 6 333 Ft / liter.
Áraink bruttó árak.

Kiváló évjáratban szüretelt merlot, kékfrankos, cabernet franc házasítás, amely többségében másodtöltésű francia hordókban érlelődött 15 hónapon át. Mély lilásvörös szín, finoman fás, dzsúzos, gazdag illat, sokszínű fűszerességgel a paprikától a szantálon, ánizson át a tölgyig. A korty dinamikus, élő, jó savú nagyon sok érett gyümölccsel. Újvilági hangulat, villányi szőlő, francia hordó. Izgalmas, hosszú, már szépen érett. 

 

„A merlot és a kékfrankos Villányban ugyanolyan körülmények között teljesít jól. Kéz a kézben járnak, ha ez egyiknek kedvez az évjárat, biztosra vehetjük, hogy a másikból is szuper minőséget szüretelünk. 2015 pontosan ilyen év volt. Érdekes, hogy a kékfrankos sohasem számított nagy villányi sztárnak. Annakidején izgalmas felismerés volt számunkra, hogy mennyire jó csapatjátékos, milyen inspirálóan működik házasításokban, mennyire életre kell tőle minden! A társaság középpontja, nem véletlenül viszi a prímet a rozénkban is.
A felismeréshez azért szükségünk volt Siklósra és az ottani saját telepítésünkre a Zuhányában. Az itt termő szépsavú kékfrankos nagy favorit lett csapaton belül, 2015-ben önállóan is palackoztuk. Szerencsére meg is maradt benne a friss, izmos vagányság. Merlot-ban is főként a Zuhánya alakít nagyot ebben a borban. Az itteni területeinken módunk volt helyre szabni a fajtákat, illetve azon belül a különböző klónokat is a domborzathoz igazítottuk. Szuper minőséggel hálálja meg ez az elegáns, halszálkás szerkezetű, modern dűlő a törődést.
Ilyen évben, mint a 2015-ös, öröm borásznak lenni, mert csak az a feladat, hogy gyengéden bánjunk a hibátlan alapanyaggal. A válogatott szőlőszemek enyhe roppantása után azért is döntöttünk a bogyók szokásosnál hosszabb héjon áztatása mellett, mert tudtuk, klassz tanninokat nyerünk vele. A tartályos erjesztés és a mindössze 20% újhordós érlelés is a minimális intervenció jegyében történt.  A házasításban egyértelműen a merlot és kékfrankos dominál, a cabernet franc meleg fűszeressége pedig átöleli a kettőt. A borban első kóstolásra a legvonzóbb a gyönyörű savgerince, ami pirosbogyós gyümölcsökben ölt testet és vibráló frissességet kölcsönöz minden kortynak. Érdemes kicsit behűteni a nagy melegben, de 14 C-nál ne legyen hűvösebb, mert klassz tanninszerkezete hidegen nem érvényesül. Palóclevesre szavazunk mellé, sült csirkemájra, zúzapörköltre, finom grillezett, zsenge fehér húsokra, mangalicatarjára.” Markó Ildikó borász

vörös
Vörös Házasítás
Sauska - Villány
Villány
0,75 l
14 alk
A legjobb tételek