huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

MARQUÉS DE MURRIETA Reserva 2018 - Bortársaság

MARQUÉS DE MURRIETAReserva 2018

A termék már nem kapható


Ha Rioját, a spanyolok elsőszámú borvidékét szeretnénk elmesélni, a Marqués de Murrieta említése megkerülhetetlen. Ha pedig itt tartunk, a birtok legfontosabb boráról is szót kell ejteni. Rioja legnagyobb egybefüggő birtoka nem vásárol és nem is ad el szőlőt, a 300 hektárról szüretelt gyümölcsből (aminek nagy része tempranillo) évről évre elkészül a Reserva, a modern Rioja egyik legfényesebb bora.

2018-ban a valamivel hűvösebb nyárnak köszönhetően a szüreti időszak 2017 után ismét visszabillent a megszokott ütembe, a fürtöket október 1. és 20. között gyűjtötték be. A borok karaktere így valamivel kevésbé húsos, inkább az egyensúlyról, eleganciáról szólnak. Az alkohol moderáltabb, fél százalékkal alacsonyabb a 2017-es évjáratnál.

Plusz adalék, hogy ez a birtok első bora a piacon, ami első naptól az utolsóig új és ultramodern feldolgozójukban készült. Vörösboros technológia csúcsra járatva, távvezérléssel, patyolat tisztasággal, végletekig finomhangolva az áztatás, extrakció, préselés és érlelés folyamatait.

Bogyózás után tartályos erjesztés következik 8-10 napos héjon áztatással, majd vertikális préssel választják le a friss bort a törkölyről. A házasításhoz használt alapborok 21 hónapig érnek amerikai hordóban, majd további több hónap érlelés következik a házasítás után. Sokak a borvidéket és leginkább a fajtát robosztus, maszkulin jegyekkel azonosítják. Ezek helyett itt nagyon finom érettséget, élénk savú és mély gyümölcsízeket, makulátlan tisztaságot találunk. Kiérlelt illatok és ízek, szilva, áfonya, sokféle fűszer és virág, háttérben a birtokra jellemző édes tónusú, balzsamecetes jegyekkel. Zamatos, kerek, egyensúlyban van. Remek bor. Ha most csak egyet mutathatnánk a borvidékről, ez lenne az.


Borászat

Marqués de Murrieta

Ha a spanyolok elsőszámú borvidékét szeretnénk elmesélni, a Marqués de Murrieta említése megkerülhetetlen. A birtok eredete egyben a borvidék eredete is, az 1852-es alapításkor ez volt az első nagybirtok Riojában. 300 hektárnyi saját szőlő, hosszú múlt, még hosszabbra tervezett jövő és egy ikonikus címke: Castillo Ygay

Listához adom