Helló Burgundia!

Házigazda: Furják Andrea

„A világ nem tud betelni a burgundikkal, Burgundia nem tud lépést tartani a világ szomjúságával“ – írtunk még ősszel, az ötödik Burgundia évjáratkörképünkben.

De az elmúlt évtizedben a francia borvidék nemcsak a lelkes fogyasztók, hanem gyűjtők és befektetők kedvence is lett, miközben a mennyiség – köszönhetően a szeszélyes időjárásnak és az organikus művelésnek –  évről-évre kevesebb.

A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai a maszkulin, nagy súlyú bordeaux-ikkal szemben részletgazdag, cizellált, elegáns stílusukkal hódítanak, a chateau-k helyett a terület az úr.

 

Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.

 

Amiről beszélgetünk:

Burgundia – egy történelmi régió, aminek lételeme a bor

Côte d'Or – a Grand Cru-k otthona, ahol a borok ára az aranyéval vetekszik

A terroir mindenek felett – klasszifikáció a Bourgogne-tól a Grand Cru-ig

Pinot noir és chardonnay – a két fajta, ami uralja a borvidéket

Miről árulkodik a címke? 

 

Amiket biztosan kóstolunk:

William Fevre Chablis 2016

Maison Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes 2016

Chateau de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet 2014

Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vielles Vignes 2016

Domaine des Croix Beaune Cents Vignes 2014 Premier Cru

Thibault Liger-Belair Nuits Saint Georges La Charmotte 2014 Nuits Saint Georges AOC

Domaine de Montille Corton Clos du Roi 2013 Grand Cru

 

Azoknak ajánljuk, akik:

részletesen megismernék Franciaország talán legtöbbre tartott borvidékét

szeretnék jobban megismerni a pinot noir és chardonnay fajtákat Burgundia borain keresztül

kíváncsiak, hogyan készülnek, és milyen stílusúak a burgundi borok

gyakran kóstolnak, de szeretnének szintet lépni

 

Szint:

haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/

 

A borokon kívül minden kóstolón van:

Üdvözlőital

Kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez

Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj

Korlátlan mennyiségű ásványvíz

Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2018. június 20. 19:00 - 21:00

14 000 Ft
13 000 Ft
Helyette ajánljuk:

2018. november 6. 19:00

Furják Andrea

2018. augusztus 22. 19:00

Furják Andrea

2018. augusztus 30. 19:00

Furják Andrea

2018. szeptember 4. 19:00

Furják Andrea

2018. október 3. 19:00

Furják Andrea

2018. október 24. 19:00

Furják Andrea

2018. október 30. 19:00

Furják Andrea

2018. október 15. 19:00

Furják Andrea

2018. november 13. 19:00

Furják Andrea

2018. szeptember 11. 19:00

Furják Andrea

2018. szeptember 18. 19:00

Furják Andrea

2018. november 7. 19:00

Furják Andrea

2018. november 21. 19:00

Furják Andrea

2018. november 28. 19:00

Furják Andrea

2018. október 16. 19:00

Furják Andrea