Borboltjainkban a vásárlási idősávot betartva továbbra is várunk mindenkit 19:00 óráig.

Helló Burgundia!

Házigazda: Kelemen András

„A világ nem tud betelni a burgundikkal, Burgundia nem tud lépést tartani a világ szomjúságával“ – írtunk még ősszel, az ötödik Burgundia évjáratkörképünkben.

De az elmúlt évtizedben a francia borvidék nemcsak a lelkes fogyasztók, hanem gyűjtők és befektetők kedvence is lett, miközben a mennyiség – köszönhetően a szeszélyes időjárásnak és az organikus művelésnek –  évről-évre kevesebb.

A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai a maszkulin, nagy súlyú bordeaux-ikkal szemben részletgazdag, cizellált, elegáns stílusukkal hódítanak, a chateau-k helyett a terület az úr.

 

Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.

 

Amiről beszélgetünk:

Burgundia – egy történelmi régió, aminek lételeme a bor

Côte d'Or – a Grand Cru-k otthona, ahol a borok ára az aranyéval vetekszik

A terroir mindenek felett – klasszifikáció a Bourgogne-tól a Grand Cru-ig

Pinot noir és chardonnay – a két fajta, ami uralja a borvidéket

Miről árulkodik a címke? 

 

Amiket biztosan kóstolunk:

William Fevre Chablis 

Ch. de Puligny-Montrachet Monthelie 'Les Duresses' Premier Cru

Philippe Pacalet Chénas Beaujolais Cru
Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 
Domaine des Croix Beaune Les Cent Vignes Premier Cru 
Philippe Pacalet Pommard 

Domaine des Croix Corton Les Gréves Grand Cru

 

Azoknak ajánljuk, akik:

részletesen megismernék Franciaország talán legtöbbre tartott borvidékét

szeretnék jobban megismerni a pinot noir és chardonnay fajtákat Burgundia borain keresztül

kíváncsiak, hogyan készülnek, és milyen stílusúak a burgundi borok

gyakran kóstolnak, de szeretnének szintet lépni

 

Szint:

haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/

 

A borokon kívül minden kóstolón van:

Üdvözlőital

Kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez

Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj

Korlátlan mennyiségű ásványvíz

Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2020. november 24. 19:00 - 21:00

14 000 Ft
13 000 Ft
Helyette ajánljuk:

2020. december 18. 19:00

Kelemen András

2021. január 26. 19:00

Kelemen András