Helló Burgundia! – Debrecen

Házigazda: Kelemen András

„A világ nem tud betelni a burgundikkal, Burgundia nem tud lépést tartani a világ szomjúságával“ – írtunk még ősszel, az ötödik Burgundia évjáratkörképünkben.

De az elmúlt évtizedben a francia borvidék nemcsak a lelkes fogyasztók, hanem gyűjtők és befektetők kedvence is lett, miközben a mennyiség – köszönhetően a szeszélyes időjárásnak és az organikus művelésnek –  évről-évre kevesebb.

A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai a maszkulin, nagy súlyú bordeaux-ikkal szemben részletgazdag, cizellált, elegáns stílusukkal hódítanak, a chateau-k helyett a terület az úr.

 

Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.

 

Amiről beszélgetünk:

Burgundia – egy történelmi régió, aminek lételeme a bor

Côte d'Or – a Grand Cru-k otthona, ahol a borok ára az aranyéval vetekszik

A terroir mindenek felett – klasszifikáció a Bourgogne-tól a Grand Cru-ig

Pinot noir és chardonnay – a két fajta, ami uralja a borvidéket

Miről árulkodik a címke? 

 

Amiket biztosan kóstolunk:

William Fevre Chablis 

Maison Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes

Chateau de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet

Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vielles Vignes

Domaine des Croix Aloxe Corton Les Boutieres 

Thibault Liger-Belair Nuits Saint Georges La Charmotte Nuits Saint Georges AOC

Domaine de Montille Corton Clos du Roi Grand Cru

 

Azoknak ajánljuk, akik:

részletesen megismernék Franciaország talán legtöbbre tartott borvidékét

szeretnék jobban megismerni a pinot noir és chardonnay fajtákat Burgundia borain keresztül

kíváncsiak, hogyan készülnek, és milyen stílusúak a burgundi borok

gyakran kóstolnak, de szeretnének szintet lépni

 

Szint:

haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/

 

A borokon kívül minden kóstolón van:

Üdvözlőital

Kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez

Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj

Korlátlan mennyiségű ásványvíz

Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2020. január 14. 19:00 - 21:00

14 000 Ft
13 000 Ft
Helyette ajánljuk:

2020. november 20. 19:00

Kelemen András

2020. november 17. 19:00

Kelemen András

2020. december 8. 19:00

Kelemen András

2020. november 24. 19:00

Kelemen András

2020. november 16. 19:00

Kelemen András

2020. december 18. 19:00

Kelemen András

2020. november 6. 19:00

Kelemen András

2020. november 11. 19:00

Kelemen András