Bortársaság Karácsony 2018

Helló kékfrankos!

Házigazda: Furják Andrea

Ha a kékfrankosra gondolunk, az a távoli rokonunk jut eszünkbe, aki a határnál született, és inkább az osztrák oldalon próbált szerencsét. A magyart már kicsit töri, de itt is otthon érzi magát. A fajtát nézve a kékfrankos elegáns, egyedi karakter, ráadásul hosszan érlelhető, nem véletlen, hogy a hazai kékszőlő fajták közül sokan ebben látják a nagy nemzetközi fajták méltó kihívóját.

Ausztria a burgenlandi Roland Velich-hel szupersztárt csinált belőle, de nálunk is évről-évre rengeteg példa mutatja, hogy remek ár-érték arányú és csúcskategóriás borokat is lehet belőle készíteni.

Ezen az estén kiderül, hogyan lett a napóleoni háborúk idejében a kékfrankos a jó bor szinonimája és egyben valuta. Hogy milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni. Közben egy meglepetés bor mellett hét különböző stílusú kékfrankos kerül a poharunkba.

 

Amiről beszélgetünk:

a sztori a név mögött, avagy így lett a kékfrankosból valuta
kékfrankos stílusok – a pinot-san törékenytől az újvilágian fűszeresig
a kékfrankos hazája – Burgenland, Sopron és a Kárpát-medence

 

Amiket biztosan kóstolunk:

Moric Neckenmarkt Alte Reben Blaufränkisch
Weninger Sopron
Konyári Jánoshegyi, Balatonboglár
Böjt, Eger
Heimann Alte Reben,Szekszárd
Luka, Sopron
Kreinbacher Rosé Brut
+ 1 meglepetés kékfrankos

 

Azoknak ajánljuk, akik:

ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat.
szeretnék jobban megismerni a kékfrankos fajtát.
megismernék a kékfrankosból készített borok változatos stílusait.
gyakran kóstolnak, ismerik a vörösborokat, de szeretnének szintet lépni.

 

Szint:

Haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/

 

A borokon kívül minden kóstolón van:

üdvözlőital

kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez

friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj

korlátlan mennyiségű ásványvíz

Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2018. október 17. 19:00 - 21:00

9 500 Ft
9 000 Ft
Helyette ajánljuk:

2018. december 20. 19:00

Furják Andrea

2019. január 14. 19:00

Furják Andrea

2018. december 18. 19:00

Furják Andrea

2019. január 23. 19:00

Furják Andrea

2019. január 9. 19:00

Furják Andrea

2019. február 13. 19:00

Furják Andrea

2019. január 31. 19:00

Furják Andrea

2019. január 28. 19:00

Furják Andrea

2018. december 27. 19:00

Furják Andrea

2019. február 12. 19:00

Furják Andrea

2019. február 27. 19:00

Furják Andrea

2019. február 7. 19:00

Furják Andrea

2019. március 21. 19:00

Furják Andrea

2019. március 19. 19:00

Furják Andrea

2019. március 5. 19:00

Furják Andrea

2019. március 27. 19:00

Furják Andrea

2019. április 3. 19:00

Furják Andrea

2018. december 14. 19:00

Furják Andrea

2019. január 21. 19:00

Furják Andrea